Kultura

LESKOVAC LIFFE: Raša Andrić dobitnik Gran Pri „Živojin Žika Pavlović“

Poslednjeg festivalskog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije objavljeni su laureati ovogodišnjih nagrada, a Gran Pri „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju osvojio je Radivoje Andrić za film „Leto kad sam naučila da letim“.

Druga nagrada pripala je Davidu Kapcu i Andriji Mardešiću za film „Stric“, a treća nagrada Sonji Tarokić za ostvarenje „Zbornica“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu pripala je Ibrahimu Komi za ulogu u filmu „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića, a za najbolju žensku ulogu Ivani Roščić, za rolu u ostvarenju „Stric“. Specijalno priznanje žirija za glumački debi osvojile su Antonia Belazelkoska i Mia Giraud za uloge u filmu „Sestre“. Nagradu za najbolju režiju u selekciji „Divlji film“ osvojio je Paul Negoescu za ostvarenje „Men of Deeds“.

U kategoriji studentskog filma, Gran Pri za najuspešnijeg mladog reditelja osvojila je Jovana Avramović za režiju filma „Izgubljeni dani“. Druga nagrada pripala je Tini Velichkovikj za režiju filma „Progesteron“, a treću nagrada osvojio je Luka Vlaho za režiju filma „Justine“.

Nagradu AFIFS (Asocijacije filmskih festivala Srbije) za najbolju režiju u kategoriji srpskog filma osvojio je Dušan Milić za ostvarenje „Mrak“. Nagrada u kategoriji Srpske manjinske koprodukcije pripala je Zrinku Ogresti za film „Plavi cvijet“.

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće zatvoreno večeras, 20. septembra, svečanom ceremonijom dodele nagrada i projekcijom dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti“, u kome o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević, i Bora Drašković.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.LKC

Categories: Kultura

Leave a Reply