Kultura

LIFFE LESKOVAC – Promovisan „Živojin Pavlović: Dnevnik“ priređivača Snežane Pavlović

U okviru pratećeg programa 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije- LIFFE, u Leskovačkom kulturnom centru je održana promocija knjige „Živojin Pavlović: Dnevnik“, koju je priredila njegova supruga Snežana Lukić Pavlović.

U prepunoj sali Leskovačkog kulturnog centra, publika je imala priliku da se upozna sa sadržajem i odlomcima knjige, o kojima je govorila Živojinova supruga Snežana, ćerka i proslavljena glumica, Milena Pavlović.

Knjiga predstavlja dnevnik života ovog proslavljenog reditelja i beleži politička i ratna zbivanja, kulturna takođe, u regionu i zemlji kao i uticaje svetskih sila na ratove koji su krvavo rastakali Jugoslaviju. U ispisanim redovima, i između njih, isijava intelektualna superiornost koja je istovremeno toliko prijemčiva, sagledavanje stvari iz raznih uglova, beskompromisnost, izuzetan umetnički i umni senzibilitet..„Moram da izrazim zadovoljstvo što imamo priliku da govorimo i o drugoj strani stvaralaštva Živojina Pavlovića, njegovom književnom radu“ rekla je Snežana Pavlović i dodala da svi koji su do sada imali prilike da pročitaju ovu knjigu kažu da je njeno objavljivanje pravi potez.

„Kažu i da sam ja uradila pravi potez i imala težak zadatak. Međutim, moj zadatak je bio težak samo u tehničkom smislu, jer je trebalo sve te tekstove koji su pisani rukom u sveskama prekucati. Mene je više mučio kompjuter, koji je bio sredstvo da se to sredi, jer se dešavalo da me izneveri kad ne treba. Inače, dnevnik je jedna vreća za sve, ali tek na kraju. Žika, u stvari, razmišljajući i pišući u dnevniku u literarnoj formi, kaže da je dnevnik literarna forma koja omogućava najveću slobodu onome ko piše. U njega može da stane sve, razmišljanja, suočavanja sa sobom, razgovori sa samim sobom, razmišljanja o drugima oko sebe, o pojavama, o životu, pa i beleženje nekih banalnosti, nekih svakodnevnih dešavanja i zapažanja, dakle jedna zaista vreća za sve. U svom dnevniku Žika ima i dosta citata, recimo tu je citiran Pavle Ugrinov, Tišma…“ Odlomke iz knjige je čitala Milena Pavlović, glumica i ćerka Živojina Pavlovića. Govoreći o sećanju na svog oca i priliku da u svojoj kući vidi velikane naše kulturne scene još kao dete, ona kaže da je vrlo kasno otkrila značaj osoba koje su im bile gosti.

Categories: Kultura

Leave a Reply