Društvo

Danas je Sveti Petar Dabrobosanski – Prema jednoj verziji ubijen je u Jasenovcu, gdje je bačen u užarenu peć za pečenje cigle

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja danas Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

Sveštenomučenik Petar (Zimonjić), mitropolit dabrobosanski, sin je vojvode i sveštenika Bogdana Zimonjića. Rođen je u Grahovu 24. juna 1866. godine.

Monaški postrig primio je 6. septembra 1895. godine. Za episkopa zahumsko-hercegovackog hirotonisan je i ustoličen u Mostaru 9. juna 1903. godine.

Posle odlaska u mirovinu mitropolita dabrobosanskog Evgenija (Letice) postavljen je kraljevskim ukazom od 7. novembra 1920. za mitropolita ove eparhije.

Po izbijanju Drugog svetskog rata, savetovano mu je da se skloni u Srbiju ili Crnu Goru. On je na to odgovorio: “Ja sam narodni pastir, te me veže dužnost, gde sam delio dobro sa narodom, da isto tako i zlo sa narodom podnosim i podelim, i prema tome mora se sa narodom sudbina deliti i ostati na svome mestu”.

Dosledno je branio pravoslavnu veru i srpsko pismo pred nemačkim Gestapoom. U tom bezočnom napadu, posebno zabrani upotrebe ćirilice, odlučnu ulogu imao je rimokatolički sveštenik Božidar Bralo, ustaški poverenik za BiH.

Mitropolit Petar uhapšen je 12. maja 1941. godine i zatočen u zatvor “Beledija”, a 15. maja iste godine otpremljen je u zagrebački ustaški logor Kerestinec, gde je obrijan i oduzeta su mu sva episkopska obeležja.

Prema jednoj verziji, Sveti Petar Dabrobosanski ubijen je u Jasenovcu, gde je bačen u užarenu peć za pečenje cigle, a prema drugoj odveden je u Gospić, a onda je sa još 55 pravoslavnih sveštenika bačen u jamu Jadovno na Velebitu.

Sveti arhijerejski sabor 1998. godine proglasio je mitropolita dabrobosanskog Petra za sveštenomučenika.

Srpska crkva ga proslavlja treće nedjelje u mesecu septembru.

Grad Istočno Sarajevo proslavlja Svetog Petra Dabrobosanskog kao svoju krsnu slavu. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply