Kultura

Predstavljena „Himna srpskoj zastavi“

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u saradnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa više istaknutih pojedinaca i institucija sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, javnosti je predstavljena „Himna srpskoj zastavi“.

„Mnogo je rada i ljubavi utkano u ovu pesmu čiji su kadrovi nastali i u Pećkoj patrijarššiji, na tvrđavi Zvečan… Projekat su uz Kancelariju za Kosovo i Metohiju podržale i naše institucije na Kosovu i Metohiji: opština Leposavić, opština Kosovska Mitrovica i opština Zvečan“, napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na svojoj Fejsbuk stranici.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini (Kosovskoj Mitrovici), Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja „Rašanka“ iz Novog Pazara, uz učešće osam učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Srbije i Republike Srpske (Učiteljski fakultet u Prizrenu–Leposavić, Učiteljski fakultet u Beogradu, Pedagoški fakultet u Užicu, Pedagoški fakultet u Vranju, Pedagoški fakultet u Somboru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Filozofski fakultet u Banjoj Luci, Pedagoški fakultet u Bijeljini, uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Tekst pesme napisao je Laza Kostić, a na njenom muzičkom oblikovanju radili su profesori Univerziteta u Prištini (Kosovskoj Mitrovici) Kosovskoj Mitrovici: prof. dr Biljana Belojica Pavlović je komponovala melodiju, na aranžmanu su radili doc. dr Petar Ilić, Lazar Marić i Dušan Popović. Spot je režirao Igor Vuković.KiM

Categories: Kultura

Leave a Reply