Društvo

Obeležen Dan stradanja Srba iz 13 zapadnokrajiških opština na Banstolu

U Hramu Blage Marije na Banstolu, na Fruškoj gori, obeležen je Dan stradanja Srba iz 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine. Na spomenik „Krajiška suza“ vence su položili predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti kao i nekoliko Udruženja a među njima i naš Srpsko-ruski centar “Majak”, piše u saopštenju.

Na području zapadnokrajiških opština Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Bihać, Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Donji Vakuf, Šipovo i Mrkonjić Grad, koje su te ratne 95. godine bile u sastavu Republike Srpske, u napadima hrvatskih i muslimanskih snaga, ubijeno je 1.644 Srba, a sa svojih ognjišta prognano je više od 120.000.

Srbi se svakog 13. septembra sećaju nevino postradalih i nepreglednih kolona izbeglica koje su danima putovale ostavljajući iza sebe sve što su generacijama sticali.

Budimo dostojni potomci, nikada ne zaboravimo.

Zahvaljujem se Savezu krajiških udruženja i neumornoj Ranki na pozivu, piše u saopštenju Vladimira Prebiračevića, direktor Srpsko-ruskog centra “Majak”. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply