Ekonomija

Održani ’’Dani gljiva’’ u Vlasotincu

Gljivarsko društvo Rujnica iz Vlasotinca već nekoliko godina sa puno uspeha organizuje manifestaciju Dani gljiva, a tako je bilo i nedavno kada su održani peti po redu Dani gljiva Vlasotince 2022. Trodnevnoj manifestaciji su prisustvovali gljivari i ljubitelji prirode iz Sremske Mitrovice, Raške, Ćuprije, Svrljiga, Niša i Vranja, kao i veliki broj žitelja Vlasotinca i okoline.

Sunčica Jović, predsednica GD Rujnica Vlasotince, kaže da ih je posebno obradovalo prisustvo velikog broja dece koja su izrazila želju da uče o gljivama. Gljivarsko društvo Rujnica osnovano je 2017. godine i trenutno broji dvadesetak aktivnih članova i 40 dece uzrasta od četiri do 14 godina.

– Ciljevi društva su usmereni ka edukaciji dece i odraslih, proučavanju biodiverziteta, zaštiti staništa, produbljivanju ekoloških svesti, naučnom pristupu gljivama i razvoju turizma. Imamo ideju da se o gljivama malo više uči i u đačkim klupama. U izradi je nastavni plan i program za slobodnu aktivnost koju smo nazvali gljivarstvo. Plan će se naći pred Ministarstvom prosvete. Napisan je i priručnik za decu “Gljivarčić” koji će u septembru biti predstavljen MGŠ-u i time počinje edukacija dece i njihovog sticanja zvanja o gljivama i gljivarstvu – navodi Sunčica Jović.Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply