Kultura

Prizren: Počeo Medimus

Izložbom slika sa prethodnih festivala, u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu sinoć je počeo sedmi po redu festival „Medimus“.

Festival srednjovekovne muzike „Medimus“ ove godine posvećen je Svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Tokom prve večeri festivala bilo je prisutno oko stotinak građana koji su bili znatiželjni i sa nestrpljenjem očekivali početak manifestacije.

Ovogodišnji program „Medimusa“ otvorio je direktpr Doma kluture Gračanica Živojin Rakočević, koji je rekao da umetnost uvek nađe životni put.

„Na ovim fotografijama se zvuk, kamen i duh Prizrena pretvaraju u jedinstvenu sliku koja govori da umetnost nikada nije na gubitku, ona uvek nađe životni put. Ne zna se ko je veći stvaralac, zaboravljena starica na zidinama hrama Svetog Spasa ili svetski zaboravljeni muzičar koji, izgleda, samo ha nju izvodi svoju kompoziciju„, rekao je na otvaranju ovog festivala Živojin Rakočević.

Slikar El Gvojs koji je autor izloženih slika rekao je da ton vredi više od hiljadu slika.

„Uhvatim se u koštac da jedan mnogo superiorniji svet praktično na vrhu univerzuma pokušam da iznesem pred vas i predstavim jednim mnogo inferiornijim kao što je vizuelni, fotografijom. Slika vredi hiljadu reči, a ton vredi hiljadu slika, ako to znano i ako smo svesni toga više ćemo poštovati i foživljacati zon, muziku i harmoniju tonova i zvukova“, rekao je El Gvojsa.

Festival će trajati i danas. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. KiM,radiogorazdevac

Categories: Kultura

Leave a Reply