Kultura

SEĆANJE: Fejat Sejdić – ’’Kralj trube’’

Na dnašnji dan 2017. godine u svom domu, u rodnom Bojniku preminuo je u 76.godini „Kralj trube“ Fejat Sejdić jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora.

Sa samo 14 godina prihvatio se trube u orkestru svog oca Kadrije i od tada njegova karijera upisana je u svetskim razmerama. Svirao je sa najpoznatijim muzičarima a zvuci njegove trube razgalili su dušu poznatim državnivicima od Josipa Broza Tita,   Šarla De Gola, princa Tomislava Karađorđevića, dr Zorana Đinđića, Mila Đukanovića, Orsona Velsa, Vilija Branta, Leonida Brežnjeva, Salvadora Dalija, Ajrtona Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu koji je posebno voleo našu zemlju, engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj…Saradjivao je Sa Goranom Bregovićem, Emirom Kusturicom u filmu ‘’Dom za vešanje’’ sa Čikom Bushikiem osnivačem grupe ‘’Džipsi kings’’ i mnogim drugima.

Osvojio je nebrojeno nagrada i višestruki je pobednik Sabora trubača u Guči. Svirao je širom sveta na raznim svetskim festivalima i manifestacijama. Više puta je proglašavan za majstora trube. Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš, stalno je govorio kralj trube i tim putem je izveo i svoje muzičke nalednika unuka Nebojšu koji je na putu da dostigne slavu svog dede.

Fejat ima brojnu porodicu, sina Zorana, kćerke Milu i Suzanu, snaju Zlatu, unuke Nebojšu i Sandru, praunke… Otišao je tih miran, ali veliki poznavalac, gospodin, pravi maestro koji nije znao note ali je mogao da odsvira sve što čuje. Otišao je legendarni trubač Fejat Sejdić u večnost.Zahvaljujući tonskim, filmskim I TV zapisima sećanje na njega večno će da traje.

Categories: Kultura

Leave a Reply