Ekonomija

ROŠTILJIJADA 2022. U LESKOVCU – ’’Pale prve pljeke cena od 250 do 350 dinara’’

Na skari kod čuvenog  ’’Sandokana’’ i ’’Leskovčanina’’ pale su prve ovogodišnje ’’pljeke’’ (pljeskavice) na ’’Roštiljijadi’’.  Cena obične (klasične) je 250 dinara, dok je cena velike pljeskavice (ko Mercedeseova rad-kapna) 350 dinara. Velika gurmanska je 400 dinara i tako redom. Ima i ćevapčića, uštipaka i ’’klasična’’ dobro poznata ’’deset u pola lepinje sa lukom’’. Kamera našeg lutajućeg reportera prošla je danas Roštiljijadom i zabeležila nekoliko kadrova. Inače valja podsetiti da su se u ovo vreme svetskog festivala roštilja i čuvenih leskovačkih specijaliteta sa skare održavale kvalitetne, naučne i edukativne manifestacije. Bilo je veoma zanimljiv i egzotičnih takmičenja. Izmedju ostalog: čuveni jesenji Sajam vinarstva vinogradarstvo, poljoprivrede I poljošprivrednih mašina (jedan od veoma posećenih na prostorima juga Evrope). Izbor najboljeg proizvodjača vina I žestokih alkoholnih pića. Dodeljivan ‘’Zlatan kondir’’. Proglašavani najbolji proizvodjači mlečnih I suhomesnatih proizvoda.

-Održavao se ’’Džinka fest’’ takmičenje u jedenju ko otrov ljutih papričica.

-Izbor najboljeg majstora u pravljenju leskovačkih ćevapčica

-Izbor najboljeg majstora u pravljenju najbolje leskovačke pljeskavice (poesbno takmičenje je bilo u pravljenju gurmanske pljeskavice i ’’specijalke’’)

-Izbor najboljeg proizvodjača roštilj (ćevap) mesa

-takmičenju gurmana u jedenju leskovačkih ćevapa (bilo najviše takmičara iz zemlje i inostranstva, nekoliko takmičara palo u nesvest a neki su kolima hitne pomoći transportovani u bolnicu)

-Izbor najbolje konobara u posluživanju leskovačkih specijaliteta – čuveni ’’leskovački voz’’… itd. Itd Sve to je pratilo i uživalo u ukusnim i opijajuće mirisnim “za još“ specijalitetima sa roštilja više od 500.000 gostiju iz zemlje i inostranstva!

Ovako je danas bilo na ’’Roštiljijadi’’ u Leskovcu, večeras će, nadamo se, biti baš pravo ’’takmičarsko veče’’ u svemu. Prijatno i lep provod.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply