Ekonomija

AKTUELNO: Cena registracije poskupela! 

Nekoliko osiguravajućih kuća juče podigla je cene polise osiguranja od autoodgovornosti za oko 22 odsto u proseku, što je podiglo i ukupnu cenu registracije. Tako ce i oni koji nisu promenili cenovnike od 1. avgusta, učiniti to narednih dana. Prethodni put cena polise osiguranja od autoodgovornosti promenjena je pre punih osam godina – u julu 2014. godine.

Novo poskupljenje se ne odnosi na cenu ukupne registracije, već samo na pomenutu polisu. Primer tako govori da će registracija koja je do sada koštala 27.000 dinara dobiti poskupljenje samo na trošak polise koji iznosi 10.500 dinara. Konkretnije, 22 odsto poskupljenja na ovaj značiće dodatni ceh od 2.310 dinara.Praktično, umesto 27.000 dinara rgistracija će ubuduće koštati 29.310 dinara!

Kako je Agencijama i portalima pojasnio Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti jeste rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer smo dostigli cene koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama, on je ovom prilikom dodao: Ukupna situacija na tržištu automobila se nepovoljno odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu AO. Sa jedne strane, proizvode se sve sofisticiranija i skuplja vozila, pre električna, koja su podložnija oštećenjima, dok sa druge strane imamo evidentan skok cene polovnih vozila na tržištu, koja su reper za određivanje naknade šteta na vozilima, dodaje Jovanović. On naglašava i da je prethodni put cena polise osiguranja od AO promenjena 01. jula 2014. godine. Od tada do danas, zabeležena je inflacija, merena indeksom rasta potrošačkih cena, od 20,68 odsto. Sa druge strane, u 2019. godini imali smo promenu bonus/malus sistema u delu povećanja bonusa, sa 10 na 15 za drugu i sa 15 na 25 odsto popusta za prvu premijsku grupu. Jovanović je, takodje rekao i da su na rast cene osnovne polise osiguranja uticali i međunarodni faktori, ako tako možemo da ih nazovemo.Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply