Društvo

EKSKLUZIVNO: Upravo je potpisan Temeljni ugovor Vlade Crne Gore i SPC – potvrđeno pisanje IN4S

Upravo je potpisan Temeljni ugovor, između Vlade Crne Gore i Sprske pravoslavne crkve, saznaje nezvanično IN4S.

Podsetimo, pre par dana smo najavili da će TU biti poptisan 3. avgusta.

Temeljni ugovor su potpisali Dritan Abazović premijer Crne Gore i patrijarh srpski Porfirije.

Iako najviši zvaničnici nijesu precizno najavljivali, kog datuma, bilo je jasno, da je potpisivanje TU samo pitanje dana, prema najavama premijera Dritana Abazovića, ali i sinoćnje izjave ministra pravde Marka Kovača.

Ispred Vile Gorica, u znak neslaganja zbog potpisivanjem ugovora sa SPC, koji je već više od deceniju potpisan sa ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, bio je organizovan protest kojem je prisustvovalo 20tak građana.

Kabinet predsjednika Vlade je pre par dana saopštio da se na osnovu primedbi i sugestija dostavljenih na nacrt Temeljnog ugovora sa SPC kao ključna sporna pravna pitanja mogu identifikovati: priroda ugovora u smislu njegove ustavnosti i zakonitosti, naziv ugovora, pitanje javno-pravnih ovlašćenja i pitanje navodne „ekstrateritorijalnosti“.

Kabinet predsednika Vlade se svima zahvalio na sugestijama, i poručio da je vreme da se u potpunosti „posvetimo životnim temama“.

Podsetili su, da je regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC počelo 2012. godine.

Podsetimo, Vlada je na sednici 8. jula usvojila Predlog Ugovora sa SPC.

Vlada je tada saopštila da je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Trinaest ministara u Vladi Crne Gore je glasalo za predloženi nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pet ministara je izuzelo mišljenje i to ministar odbrane Raško Konjević, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Stotine hiljada građana, koji su bili na litijama u Crnoj Gori, stotine hiljada onih van Crne Gore, koji su pružali podršku svojim litijama sada viču „aliluja“! Izvor:in4s

Categories: Društvo

Leave a Reply