Obrazovanje

REAKCIJA: Protestno pismo zbog smene dekana Pravnog fakulteta: „Akademsko besramlje i primitivna rusofobija“

Protestno pismo objavljeno je na pojedinim desno orijentisanim platformama, ali su ga objavile pojedine Agencije i portali, uz napomenu da je reč o profesorima i naučnim radnicima iz Novog Sada, Beograda, Nikšića, Kosovske Mitrovice.

Grupa od 55 profesora i naučnih radnika potpisala je protestno pismo zbog smene dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića. Kako se navodi u pismu, smena Ristivojevića zato što je, kako stoji u zahtevu za smenu, omogućio posetu studenata ambasadi Ruske federacije i zato što je tražio da se vest o toj poseti objavi na internet stranici Fakulteta, predstavlja nezabeležen skandal u istoriji srpskog školstva i srpskog javnog života.“U vremenu u kome srpske studente redovno vode u ambasade NATO zemalja koje su srpski narod bombardovale, etnički očistile Krajinu, Kosovo i Metohiju, okupirale deo naše zemlje i zatvorile kosovske i metohijske Srbe u geta, kažnjavanje dekana zbog razgovora studenata sa ruskim diplomatama o stipendijama i mogućnostima usavršavanja u Rusiji, zemlji koja srpskom narodu pruža dragocenu podršku u njegovoj borbi za osnovni opstanak, ne predstavlja samo čin akademskog beščašća i primitivne rusofobije, nego i političke nepismenosti“, navodi se u pismu.

Poručuje se da univerzitet i nauka moraju da budu potpuno slobodni od političkih merila, pritisaka i netrpeljivosti. 

„Akademska i naučna saradnja ne smeju da imaju bilo kakve granice. Otrov rusofobije koji je zahvatio zemlje članice NATO i EU ne sme da zarazi Srbiju. Samoubilačko, nerazumno bacanje u naručje zemalja koje prema Srbiji i srpskom narodu vode neprijateljsku politiku mora konačno da prestane. Zahtevamo da ova sramotna odluka bude odmah poništena. Očekujemo da će ovo biti poslednji pokušaj kršenja osnovnih akademskih sloboda u našoj zemlji“, zaključuje se u protestnom pismu, koje je datirano na 7. jul.

Potpisuju ga, između ostalih, Slobodan Antonić, Siniša Atlagić, Časlav Koprivica, Mihailo Medenica, Slobodan Orlović, Slobodan Samardžić…

U svom reagovanju, Pravni fakultet je ranije poručio da Ristivojević nije smenjen zbog veza sa Rusijom, već zbog gubitka poverenja u kolektivu. 

Ističu da je Ristivojević „razrešen dužnosti zbog samovoljnog postupanja i donošenja odluka koje nisu u nadležnosti dekana, suprotno opštim aktima fakulteta, a bez znanja i odobrenja nadležnih organa ove visokoškolske ustanove“.

On je, navode, bez odluke nadležnih organa fakulteta samostalno odlučio da se takmičenje u besedništvu, umesto na fakultetu, kao što je to tradicionalno bilo organizovano, održi na Zlatiboru i mimo Finansijskog plana fakulteta potrošio za to fakultetska sredstva.

Dodaju da je bez odluke Nastavno-naučnog veća o preduzimanju aktivnosti od značaja iz sfere međunarodne saradnje, samostalno organizovao o trošku fakulteta posetu studenata Ambasadi Ruske Federacije, što je suprotno Statutu fakulteta prema kome Nastavno-naučno veće odlučuje o nastavnoj i naučnoj saradnji sa institucijama u zemlji i inostranstvu.

Osim toga, ni posle posete, nije podneo nikakav predlog Nastavno-naučnom veću o bilo kom vidu saradnje, navedeno je u saopštenju.

„Njegovo razrešenje je usledilo i zato što je bez zakonskog osnova doneo rešenje o privremenom udaljenju sa rada šefa Službe za nastavu, koji je član Saveta fakulteta, neposredno pre sednice kao i neosnovano narušenih odnosa sa tri od četiri prodekana, čime je doveden u pitanje nesmetan rad fakulteta“, saopštio je Pravni fakultet. Izvor-foto: Agencije i portali,021

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply