Društvo

U Zalazju pomen Srbima ubijenim na Petrovdan

U Zalazju je danas obeleženo 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni Nakon Svete liturgije u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i pojedine delegacije posetili su mesta stradanja, položili cveće kod spomen-obilježja i prislužili sveće za pokoj duša nastradalih na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služen je parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtvama ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Time je program tradicionalne memorijalne manifestacije
„Petrovdanski dani“ koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe. Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve pred sobom.

Tog dana u borbi „prsa u prsa“ ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Identifikovani su poslije više od godinu dana i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao. Organizator ovog obeležavanja je Odbor za obeleežavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Izvor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply