Društvo

Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na KiM: „Kurti gazi sve sporazume“

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini danas su zabranile da poseti pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Petković je trebalo da obiđe Gornje Kusce, da razgovara sa srpskim narodom i otvori trg u tom mestu i obiđe nekoliko socijalno ugroženih porodica u opštini Leposavić.

„I na današnji veliki praznik – Petrovdan – Kurti nastavlja da se iživljava i gazi sve sporazume, pogotovo sporazum o zvaničnim posetama. Ja se nalazim na prelazu Končulj gde mi je sedmi put zaredom zabranjen ulazak na prostor Kosova i Metohije. Ja sam svoju posetu uredno i na vreme najavio, međutim Priština mi zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

Naveo je da je trebalo danas da poseti Gornje Kusce, gde ga je,dodaje, „čekao naš narod da zajedno proslave Petrovdan“ i da otvore velelepni trg koji je izgradila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Nakon toga bio je planiran odlazak u Zvečan i Leposavić, gde je Petković takođe trebalo da se sretne s meštanima i da sa njima razgovara o svim problemima.

„Da vidimo na koji način možemo da rešavamo sve njihove probleme, da posetim nekoliko socijalno ugroženih porodica. Ako se ovako Kurti odnosi prema glavnom pregovaraču odnosi  se i prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, koji svaki dan ispašta zbog terora Aljbina Kurtija“, kazao je Petković.

On je, kako je naveo, o kršenju sporazuma i ponašanju Kurtija obavestio Lajčaka, predstavnike Evropske unije i SAD.

„Oni su mi odgovorili da je ovo jasno kršenje sporazuma, ali i da se radi o nekakvim tehničkim greškama, zbog čega ja danas nisam mogao da uđem na prostor Kosova i Metohije“, poručio je direktor Kancelarije.

On je istakao da je čudno da se o tehničkim greškama uvek radi kada su u pitanju Srbi i predstavnici Beograda.

„Ja sam danas poslao novu najavu i sutra u isto vreme ću ponovo biti na prelazu Končulj kako bih se uverio da li je reč o tehničkoj grešci ili je reč o samovolji Aljbina Kurtija koji želi na sve načine da pogazi sporazume“, zaključio je Petković. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply