Kultura

PO SCENARIJU ‘’KOCKASTIH IZ LIJEPE NJIHOVE’’ – Licemerna provokacija Prištine: Novi pokušaj prisvajanja srpskog kulturnog naleđa

Naime, privremene institucije u Prištini pozvale su međunarodne institucije da pomognu da se artefakt iz Beograda vrati u poktajinu.

Ministarstvo je ponovilo apel međunarodnim organizacijama da „ne nasedaju na ovakve predstave, već rad nastave u skladu s međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“.

„Na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države. Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste “kosovskog“ nasleđa“, navodi Ministarstvo kulture.

Šta više, ovde je istovremeno reč i o, kako se ističe, skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

„Po pravilu, Priština pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima Prištine i uskraćuje prava Srba“, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Ministarstva kulture, ovaj pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, podseća Ministarstvo kulture.

„Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe“, ocenjeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ponovilo „apel svim međunarodnim organizacijama, koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“.
Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih vlasti u Prištini je putem Tvitera pozvalo međunarodne institucije da pomognu da muzički instrument okarina iz sedmog milenijuma pre nove ere, koji se nalazi u Beogradu, a pronađen je u Srbici, bude vraćen u pokrajinu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Kultura

Leave a Reply