Kultura

LESKOVAC: Održan prvi festival romske muzike „Romale“

Sinoć je na centralnom gradskom trgu u Leskovcu održan prvi festival romske muzike „Romale“ koji je organizovan zahvaljujući sredstvima Grada u visini od 230.000 dinara preko projekata iz oblasti kulture.

Naime, radi se o manifestaciji koja slavi romsku kulturu, običaje i tradiciju i plan je da ona postane tradicionalna budući da je odaziv publike bio veliki. Kako je istaknuto ova ideja ne bi bila realizovana bez velike podrške Grada, a posebno gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića.

U ime lokalne samouprave i gradonačelnika Leskovca prisutnima se obratio član Gradskog veća Andrija Atanasković. „Položaj Roma u našem gradu je tema koja je iz godine u godinu sve više u sferi intresovanja i delovanja lokalne samouprave. Kada romska kultura postane vidljiva i naše društvo biće bolje.Festival Romale po prvi put se održava u Leskovcu u organizaciji udruženja “Izvor života“ koje se projektno finansira od strane grada Leskovca. Na festivalu biće predstavljena romska kultura na jedan savremen, kreativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući zajedničke vrednosti svih građana Srbije.“ U ime organizatora govorio je Miroslav Alilović. „Ovo je ideja koja je podržana, pre svega, od strane Grada. U programu učestvuje duvački orkestar Elvisa Ajdinovića, zatim Jelena Marković, jedna kvalitetna pevačica romske muzike i tu je jedan od najpopularijih pevača romske muzike Bojan Šabanović, sin poznatog Mustafe Šabanovića. Ovo je prvi put da se ovavkav festival organizuje ne samo u Leskovcu, već i u Srbiji gde želimo da promovišemo romsku muziku, da našim sugrađanima predstavimo našu muziku, našu kulturu i naše običaje i da to bude prihvaćeno sa njihove strane.“

 

Categories: Kultura

Leave a Reply