Društvo

NEZABORAVNIK: Secanje na 12 neduznih banjaluckih beba

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su venci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usled nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.

Parastos su služili sveštenici banjalučke Eparhije.

Cveće su položili roditelji 12 beba, predsednik Vlade RS Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, i brojne druge delegacije.

Nakon parastosa, kod Spomen-obeležija „Život“ venac su u ime institucija Republike Srpske položili predsednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, roditelji 12 beba, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija grada Banjaluka, predstavnik Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Predsednica Udruženja 12 beba Željka Tubić poručila je da je potrebno raditi sve da se više nikada i nikome ne desi ovakav strašan zločin i da stradanje 12 banjalučkih zvezdica bude opomena za sve.

Predsednica Srpske je istakla da institucije i građani treba da se obavežu na ono što se zove sigurna Republika Srpska u kojoj više niko nikada neće oduzeti pravo djeci da žive i imaju liječenje, da idu u dobre škole i grade sigurnu budućnost.

Predsednica Cvijanović je poručila da nije moguće oprostiti pogrešnu odluku svjetskih moćnika prije 30 godina.

Premijer Srpske je rekao da je stradanje 12 banjalučkih beba najveći zločin na ovom prostoru, koji institucije Srpske nikada neće zaboraviti niti oprostiti svjetskim moćnicima.

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je da je očigledno da još dugo neće biti saopštenja Saveta bezbednosti UN u kojem se referira prema smrti 12 banjalučkih beba, ali da će se potruditi da im ukaže da bi to trebalo da urade.

 Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su „banjalučke zvezdice“ najmlađe žrtve rata u BiH i direktne žrtve sankcija i svjetskih moćnika.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučkog regiona sa ostalim delovima Republike Srpske i Srbije.

RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply