Društvo

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije

U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 

Povodom obeležavanja slave Prizrenske bogoslovije, svetih Kirila i Metodija liturgiju su u hramu Svetog Đorđa služi vladika Teodosije i vladika buenosajrski i centralnoamerički Kirilo sa sveštenicima iz eparhije.

„Naša Bogoslovija Kirilo i Metodije se slavi više od 150 godina i to je vidimo značajan period ali manji nego ovih 1.150 godina. Međutim u svakom slučaju blagodarni smo i blagodarimo u licu vladike Teodosija, njegovih profesora, njegovih učenika, svim tim generacijama pravoslavnih Hrišćana koji su sačuvali tu bogosloviju, kroz taj period njenog trajanja. Danas ova generacija živi u teškom jednom periodu da kažemo vavilonskog ropstva ovih naših teritorija“, rekao je u besedi vladika Kirilo.

Vladika Kirilo u besedi govorio je i o žitiju svetih Kirila i Metodija.

„Misijom Kirila i Metodija Sloveni ne samo da su postali pismeni, nego su se nakalemili na taj koren, na taj čopor koji je Hristos. To slovo se uselilo u našu prirodu i ne samo narod izabrani nego i sve narode, onako kako je Gospod rekao svojim učenicima da idu da krste i osvete sve narode“, rekao je vladika Kirilo.

Nakon Liturgije okupljeni su prošetali centrom Prizrena a potom posetili Prizrensku bogosloviju.

Pripremljen je i kulturno-umetnički program koji izvode učenici Bogoslovije u Prizrenu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply