Ekonomija

AKTUELNO: Zapadni Balkan napustilo čak 25.000 zdravstvenih radnika i biće ih još: “Moram otići zbog dece”

Odlazak zdravstvenih radnika iz zapadnog Balkana u potrazi za boljom budućnošću sve je evidentniji. U posljednjih deset godina ove zemlje je napustilo više od 25.000 medicinskih sestara i tehničara, a samo u prošloj godini iz registra komore medicinskih sestara se po osnovu odlaska u inostranstvo iščlanilo njih 550, javljaju Agencije i portali.

Emilija Savic jedna je od mnogih koja pohađa kurs nemačkog jezika. Cilj, otići u inostranstvo, jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

“Nemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Ko može voleti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni sa 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram nemački, da se trudim da učim ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj porodici i sebi”, kaže medicinska sestra i diplomirani pravnik Emilija Savic.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Emilija iz dana u dana sve je veći. U posljednjih 10 godina ove zemlje napustilo je više od 25.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovu odlaska u inostranstvo iščlanilo njih 550. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja uposlenih u zdravstvenom sistemu, posledice njihovog odlaska su već primetne.

“Primetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom obimu posla. Neka radna mesta su zamenjena prekvalifikovanim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar”, vele u Komorama medicinskih sestara/tehničara.

“Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu”, mišljenja je Nenad Ilic, diplomirani medicinski tehničar.

S druge strane, ne idu samo oni koji nemaju posao, porazna je činjenica da idu iskusni I dokazani, oni sa više od 10 godina radnog staža, odnosno već radno osposobljen kadar, ističu iz Komore.

Primjer je Lela Miljić Berić, sa 14 godina staža i stalnim zaposlenjem. Ističe, ne ide zbog novca nego nestabilnosti I nesigurnosti favorizovanjem neznalica i poslusnika.

Meni će biti jako teško otići, biće mi teško ostaviti porodicu, biće mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje dece, moja deca nemaju ovde budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negde tamo da deca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj deci ne bih omogućila?”, dodaje Emilija Savić.

Iako nema preciznih zvaničnih podataka o broju građana zapadnog Balkana koji su ga napustili i otišli da žive i rade u drugim državama, prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije ove zemlje je u proteklih 9 godina napustilo blizu milion stanovnika. Taj broj će se, po svemu sudeći, povećavati, jer na času, kojem je prisustvovala ekipa portal-a, skoro svi su rekli da će, nakon naučenog nemačkog jezika, zasigurno ići ka zemljama Zapada. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply