Ekonomija

U Pečenjevcu održana ‘’Krompirijada’’

U Domu kulture „Tihomir Rakić“ u Pečenjevcu danas je održana poljoprivredna manifestacija „Krompirijada“. Ovu manifestaciju otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. „Leskovačka kotlina važi za mesto koje je idealno za uzgajanje povrtarskih kultura, a mesto koje se izdvojilo kao centar proizvodnje krompira je upravo Pečenjevce gde smo 2005. godine počeli sa održavanjem „Dana krompira“. Ova manifestacija bavi se promovisanjem krompira, čijom proizvodnjom se bavi veliki broj porodica koje žive u Pečenjevcu i okolnim mestima. Krompir i jela spravljana od krompira su tradicija karakteristična za celu Srbiju, zato mi je drago što smo uspeli da napravimo i održimo ovako lepu manifestaciju.

Poljoprivrednici znaju da je grad Leskovac njihov siguran partner, koji podržava njihova domaćinstva i rad. U periodu od 2013-2020. godine, za poljoprivredne proizvođače koji su ulagali u opremu za stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, podizanje novih voćnjaka, kupovali plasteničku foliju, sisteme za navodnjavanje ili kopali bunare, izdvojeno je oko 230 miliona dinara, tačno je 2700 naših zemljaka koristilo subvencije. U toku je provera zahteva na terenu, nakon čega će biti poznat konačan broj poljoprivrednika koji ispunjavaju uslove za dobijanje subvencija grada u 2021. godini. Dobro je poznato da subvencije delimo decembra meseca, na kraju godine, i mogu da vam kažem da se prijavio najveći broj poljoprivrednika, čak 1067. Juče smo na sednici Skupštine grada u okviru rebalansa budžeta usvojili da ćemo 16 miliona više izdvojiti za sve zahteve i biće isplaćena najveća suma do sada od 45 miliona, skoro 400 hiljada evra.”

Dobrodošlicu na manifestaciju poželeo je direktor Doma kulture u Pečenjevcu, Miroslav Stanojević.„Moramo spomenuti naše poljoprivrednike, koji su doneli ono što su proizvodili tokom čitave godine, ovoliki broj izloženog krompira govori da će se ova povrtarska biljka gajiti dugo u ovom kraju,“ – dodao je direktor Stanojević. Nakon otvaranja Krompirijade uručene su nagrade poljoprivrednicima koji su pobedili na kvizu znanja.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply