Društvo

I TO SE DOGADJA: Amerikanka u jezeru pronašla poruku u boci staru 95 godina

Amerikanka Jennifer Dowker nedavno je sasvim slučajno pronašla flašu s porukom, koja je u jezeru ostavljena u novembru 1926. godine, nakon čega je uz pomoć društvenih mreža uspela pronaći porodicu muškarca koji ju je napisao pre 95 godina.

Dowker je za The Guardian ispričala kako je odrasla na Crnom jezeru u Michiganu te je na ovoj lokaciji naučila upravljati brodovima i roniti. Kada se pre tri godine razvela i sa tri sina preselila u Cheboygan, predstavila je jednom od lokalnih investitora ideju o turističkim obilascima jezera.

“Brod koji smo kupili ima prozirno dno, zbog čega su ture još atraktivnije ljudima. Tokom plovidbe mogu videti mnoge stvari – ostatke brodova, stare sekire – a jednom smo čak naišli i na tricikl! Jezero je puno iznenađenja”, ispričala je Dowker, dodavši kako je prilikom jednog zarona pronašla zelenu flašu u kojoj je komad papira.

Podigla je flašu i ugledala reč “ovo” na komadu papira, nakon čega je izronila i posvetila se izvlačenju papira iz flaše.

“Koristila sam malu udicu kako bih pažljivo izvukla papir koji se zalepio za flašu. Zatim smo ga odmotali i ugledali tekst: ‘Može li osoba koja ovo pronađe vratiti papir Georgeu Morrowu iz Cheboygana i reći mu gde je pronašla flašu?’. Šokirali smo se, bilo je neverovatno u rukama držati komad historije i bila sam presrecna”, prisetila se Dowker.

Fotografije je zatim postavila na Facebook u nadi da će uspeti pronaći porodicu muškarca koji je napisao poruku pre 95 godina, a broj odgovora i reakcija na objavu je nadmašio sva njena očekivanja.

“Dan kasnije me pozvala Michele Primeau, rekla mi je kako je ona Georgeova kćerka i kako je uspela pronaći moj broj telefona. Isprva joj nisam verovala, ali se kroz razgovor rasplakala – što je otklonilo sve moje sumnje. Ispričala mi je kako je njen otac često bacao boce s porukama u vodu, kao i da ih je često skrivao u zidovima kuća koje je renovirao. Pogledala je datum kada je ovo pismo napisano i zaključila da ga je George napisao kada je imao 18 godina”, ispričala je.

Dodaje kako je Michele nakon nekoliko meseci doputovala iz Detroita kako bi se upoznale te da je tada sa sobom ponela očev dnevnik iz Drugog svetskog rata, kako bi uporedile rukopis.

“Nije želela uzimati poruku od mene, tražila je da je zadržim. Pismo i flaša se trenutno nalaze na polici u mojoj radnji, zajedno s pismom koje mi je poslala nakon što me prvi put kontaktirala. Njena poslednja rečenica u pismu glasi: ‘Zar ovo nije zabavno?”, zaključila je Dowker. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply