Društvo

Orden Svetog Save za herojsku 63. padobransku brigadu

Dan 63. Padobranske brigade, njena krsna slava i Dan vojnih padobranaca obeleženi su na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović” u Nišu, a na svečanoj ceremoniji ta herojska brigada odlikovana je ordenom Svetog Save drugog stepena.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, komandant 63. padobranske brigade brigadni general Nenad Zonić, vladike niški Arsenije, timočki Ilarion, pakračko-slavonski Jovan i budimljansko-nikšićki Metodije.

Ceremoniju su uveličali i veterani ove slavne jedinice, koji su postrojeni u dva ešalona ponosno stajali držeći u rukama zastavu njihovog Udruženja koja je predavana iz ruke u ruku pripadnika obišla svet. Elitna 63. padobranska brigada ima dugu tradiciju koja seže u daleku 1944. godinu, kada je uz pomoć saveznika, u vojnoj bazi u Bariju, osnovan prvi padobranski bataljon.

Avgusta 1944. godine, grupa partizanskih boraca obrela se u savezničkom kampu za obuku u blizini Barija gde je trebalo da savladaju obuku i steknu zvanje padobranca. Uprkos sumnjičavim pogledima na račun njihove opremljenosti, 14. oktobra 1944. godine, Prvi padobranski bataljon je postrojen. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply