Ekonomija

Za privredu 400 miliona dolara: Srbija do kraja godine dobija novac od garantne šeme Američke razvojne agencije

Prvi deo garantne šeme Američke razvoje agencije DFC, u vrednosti od 400 miliona dolara, biće na raspolaganju našim preduzećima do kraja godine.

Sada smo u završnim razgovorima oko velikog sporazuma koji treba da potpišemo, prenose Novosti.

Ovo je u utorak izjavio ministar finansija Siniša Mali i dodao da posle toga sledi pojedinačno potpisivanje sa poslovnim bankama. Ministar Mali očekuje da ćemo do kraja godine imati i 400 miliona dolara njihove garantne šeme, na raspolaganju mirko, malim i srednjim preduzećima.

– Dobro je što je DFC prihvatio da dođe u Srbiju i što je njihovo sedište za ceo region upravo u Beogradu – kazao je Mali. – Ovih 400 miliona dolara našim preduzećima će biti na raspolaganju po veoma povoljnim uslovima za obrtna sredstva i likvidnost, ali i za investicije.Kada je reč o brzini realizacije dogovorenog programa sa DFC, ministar Mali je podsetio da je u SAD bila smena administracije, pa je taj proces usporio realizaciju dogovorenog.

– Potvrda nove administracije je da su potpuno posvećeni ovom programu, kako za našu zemlju, tako i za ceo region – istakao je Mali. – Uz to, realizaciju je usporila i pandemija. Prisustvo DFC je od velikog značaja za kredibilnost naše zemlje, ali i za rast i razvoj srpskih malih, srednjih i velikih preduzeća.

Država neće isplatiti penzionerima 20.000 dinara u februaru 2022, zbog izbora, jer oni imaju kontinuiranu podršku. U vreme pandemije, penzioneri su dobili jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, zatim 100 evra, ali i 5.000 dinara u decembru 2020. Uz to, ove godine će ukupno od države dobiti 130 evra – rekao je ministar Siniša Mali. – U januaru ove godine uvećali smo penzije za 5,9 odsto. Najavljena pomoć od 20.000 dinara odnosi se na sve penzionere i neće biti potrebe da se prijavljuju za tu pomoć.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply