Ekonomija

Rusija prestigla Švajcarsku po izvozu čokolade

Udruženje za proizvodnju slatkiša „Askond“ očekuje da će Rusija prestići Švajcarsku u izvozu čokolade ove godine, saopštila je ta kompanija.

„Ruski izvoz čokolade i proizvoda od čokolade se povećao za 18,6 odsto do kraja prvog kvartala 2021. godine. S obzirom na trenutnu dinamiku izvoza, Askond predviđa da će ruski proizvođači čokolade prestići švajcarske proizvođače do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog centra Trejd map i agencije Komtrejd pri Ujedinjenim nacijama, na koje se „Askond“ poziva, Rusija je prošle godine bila na 11. mestu u svetu po izvozu čokolade – sa izvozom od 295,7 hiljada tona u vrednosti od 729,2 miliona dolara.

Švajcarska se našla na 10. mestu sa rezultatom od 109,8 hiljada tona u vrednosti od 753 miliona dolara.

Da bi Rusija prestigla Veliku Britaniju, koja je na devetom mestu u rejtingu izvoznika proizvoda od čokolade sa rezultatom od 188,2 hiljade tona u vrednosti od 1,006 milijardi dolara, potrebno je udružiti napore proizvođača i imati ciljanu državnu podršku, objasnio je izvršni direktor „Askonda“ Vjačeslav Lašmankin.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply