Društvo

AKTUELNO: Rtanj – planina drevne civilizacije?!

Rtanjska piramida, koja se nalazi izmedju Boljevca  Soko Banje svojom mističnom lepotom ostavlja snažan utisak. Uzdignuta u ravnici istočne Srbije kao takva, opevana je kao kuća bogova i vezala je za sebe brojne legende – od verovanja da skriva blago i ostatke drevnih civilizacija, do predanja da je rado posećuju vanzemaljci! Legenda kaže da je piramida nastala nakon požara dvorca čarobnjaka prepunog zlata koje se topeći slivalo niz zidine, a kruže i priče o vatrenim kuglama i zmajevima koji se čuju u podnožju. No, nepobitno je da ova planina pleni!

Svakako treba reći da kao prirodni fenomen kraškog reljefa koji pripada Karpatskim planinama sa najvišim vrhom Šiljak na 1565 m, Rtanj je idealan za planinare amatere. Njima se ta avantura preporučuje u periodu početka aprila pa do kraja oktobra, dok u zimskim mesecima zbog oštrih klimatskih uslova vrh posećuju samo ozbiljniji planinari. Kada je vedro, sa njega se vide Dunav, Beograd sa Avalom, Kopaonik, Stara planina i deo Bugarske, pa slovi za „krov Srbije”. Sa južne strane padovi su blagi, dok je sever odsečen oštrim grebenom zbog čega je „rezervisan” samo za iskusne! U podnožju su uglavnom peščare i stene, čak i ledenice, a u višim delovima krečnjak. Planinarska udruženja često organizuju uspone, a budući da je za njega potrebno izdvojiti nekoliko sati zgodni su i dnevni izleti koji se organizuju iz Beograda, Novog Sada itd. Poseban ugođaj je noćni pohod uz sjaj zvezda i čekanje svitanja. Opšte je poznato da Rtanj važi za mesto bogato energetskim poljima koja isceljuju. Zbog toga je on „vrelo” energije. Upravo tako se i zove jedna „tačka”, na 850 metara od hotela Ramonda. Prema preporuci, tu treba provesti dva ili tri dana po dvadeset minuta. Iza ove tvrdnje stoje istraživanja pokojnog akademika Jovana Davidovića koji je pronašao i obeležio to mesto. Ispitivanje ovog svetilišta više puta sprovodili su naučnici iz zemlje i inostranstva koji su potvrdili da iz njega zrače orgonska, elektro-magnetna i ozonska energija koje kad se spoje u takvoj količini lekovito utiču na ljudski organizam zamenjujući, kako je govorio akademik Jovan Davidović, osamanaestodnevni boravak u banjama. Ipak, boravak na ovom izvoru energije, ne preporučuje se trudnicama, kao ni osobama sa ugrađenim pejsmejkerom i slušnim aparatima.

Valja, medjutim, reći da na Rtnju navodno postoji još mesta sa tako pozitivnom energijom, ali je samo ovo naučno istraženo. Postoje zapisi da je ispod Rtnja postojala bolnica u kojoj su se lečili rimski legionari, a predanja kažu da su u njoj rane tri puta brže zarastale. Veruje se i da piramida apsorbuje negativnu energiju iz okoline, a kao zanimljiv podatak navodi se i njen nagib identičan onom na piramidi posvećenoj Mesecu u Meksiku, kao i uglovi koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi. No, i današnji lekari svedoče da se deca sa Rtnja vraćaju sa boljom krvnom slikom.Prirodno dobro Specijalni rezervat Rtanj zaštićeno je područje izuzetnog međunarodnog i nacionalnog značaja prve kategorije, bogatog biljnog sveta. Tu raste jedan od najređih cvetova na svetu – Ramonda Serbica, koju je opisao Josif Pančić, a koja ima sposobnost preživljavanja u ekstremnim uslovima. Zbog svoje moći da oživi i posle nekoliko godina, ova biljka poznata i kao Natalijina ramonda i „cvet feniks“, postala je simbol srpskog stradanja tokom Prvog svetskog rata. Uz ramondu, Rtanj je čuven i po afrodizijačkoj travi od koje se spravlja rtanjski čaj nadaleko čuven po lekovitosti, aromi i ukusu. Reč je o retkoj biljci čubrici (Saturea montana). U tradicionalnoj medicini rtanjski čaj smatra se eliksirom koji podmlađuje, jača imuni sistem, poboljšava opšte stanje organizma i pospešuje potenciju zbog čega ovu travku zovu i „biljka ljubavi”. U njenu moć su verovali i Stari Grci i Rimljani, a koristi se i kao kulinarski začin.Valja, medjutim, reći da u podnožju planine u seoskim kućama svega je stotinak registrovanih kreveta, a za one koji vole luksuzniju atmosferu tu je hotel Ramonda modernog dizajna sa panoramskim prozorima i veštačkim jezerom sa vodom iz srca planine koja se prečišćava prirodnim putem, bez hemije, uz pomoć specijalnih biljaka. Rtanj nudi i privatne kuće idealne za joga retreat susrete, a suvišno je reći da učitelji i ljubitelji joge zbog već opisane energije ovu planinu naprosto obožavaju! Po zapisima Jovana Cvijića: „Nijedna planina i nijedan planinski vrh u Srbiji ne čine toliko dubok utisak na promatrača kao Rtanj sa Šiljkom. U njemu su združeni mirnoća, veličina i simetrija… Dižući se veličanstveno izolovan, on vlada okolinom i izgleda kao vođa i znamenje okoline. Ima u njemu individualnog i imponujućeg, kao u velikim ličnostima”.Uz to, „srpska planina Rtanj centar je vanzemaljskog života i onostranih pojava u celom svetu”, zaključak je Svetskog kongresa UFOloga u Baltimoru 2012. godine!

Categories: Društvo

Leave a Reply