Ekonomija

PROTEST POVRTARA ZBOG NISKE CENE U LESKOVCU: Građanima poklanjaju paradajz, zakazan sastanak sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede

Nezadovoljni otkupnom cenom paradajza, odnosom države prema seoskim domaćinstivima, oko 50 poljoprivrednika iz čitavog Jablaničkog okruga danas se okupilo ispred velikih marketa u Leskovcu kako bi iskazali nezadovoljstvo. Oni su besplatno delili paradajz i pozivali prolaznike da iz kutija uzimaju zreo paradajz, te da ne kupuju onaj u marketima od preko 100 dinara, kada već oni dele besplatno.

Ipred marketa „Lidl“, „Roda“ i nove Gradske pijace u Mlinskoj ulici poljoprivredni proizvođači su za oko 30 minuta podelili nekoliko tona paradajza, a kako sami kažu, razlog za takvu odluku, pored niske cene je i to što su prethodnih godina dobijali kritike zašto ne dele građanima besplatno paradajz, a ne da ga rasipaju po deponijama. Takođe na nekoliko mesta su bile postavljene i humanitarne kutije za pomoć bolesnoj deci, pa su proizvođači apelovali na prolaznike da doniraju novac. Sa cenom od 10 dinara po kilogramu, kolika je otkupna cena, mi ne pokrivamo ni osnovne troškove. Postavili smo i kutije za pomoć deci kojoj je novac potreban, pa eto, umesto da građani odu u „Lidl“ i neka bar ovde doniraju novac – rekao je jedan od okupljenih povrtara. Cenom sa kojom bi proizvožači bili zadovoljni je između 50 i 60 dinara, kako bi uspeli da pokriju troškove proizvodnje, ali i da zarade. Po recima Aleksandra Kocica, poznatog povrtara i proizvodjaca iz sela Svirce kod Leskovca oni ne traže cenu kao što je u marketima 100 dinara. -Uzeli smo subvencije od države, kredite, ogromna su ulaganja. Kako da vratimo, jedino da prodajemo njive i kuće. Sve je poskupelo, radnici, hemija, jedino je otkupna cena paradajza sve niža i dostigla je dno, kao što vidite – veli Kocic koji se nalazi na celu Udruzenja povrtara proizvodjaca paradajz’’Jablanica’’ i Saveta MZ Svirca. Sa proivođačima su saglasni i prolaznici koji su mogli da priđu i napune svoje cegere i kese. U istom tonu su govorili Zarko Nikolic iz Cekavice i Dalibor Kocic iz Svirca.

Trgovci i razni matrapazi od ovih vrednih ljudi otkupljuju paradajz za male pare, a posle ga nama prodaju po mnogo većoj ceni. Znači proizvođači i kupci su žrtve, a preprodavci i šverceri se bogate. Država mora da stane na put tome. Povećavaju nam se penzije, a u marketima cene samo rastu – kazu u velikom broju okupljeni Leskovčani. Kako je rekao Dušan Kocic, on je spremio da pokloni 400 kilograma paradajza. Kako nam je receno nezadovoljni poljoprivrednici danas će u Kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića razgovarati sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na tom sastanku će pokušati da iznesu sve probeleme koje imaju. Ipak, kažu da nisu previše optimisti, s obzirom na to da upravo država Srbija uvozi velike količine paradajza iz Albanije i Turske. Inače, valja istaci da su na samom protestu bili i bliski saradnici gradonacelnika Leskovca Gorana Cvetanovića koji su pomno posmatrali šta se dešava.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply