Ekonomija

Održani ‘’Dani jagode’’ u Karadjordjevcu

Posle pauze od tačno godinu dana, zbog pandemije virusa korona , danas je u Karađorđevcu nastavljena tradicija održavanja poljoprivrednih manifestacija. Dani jagoda održani su po deveti put sa ciljem promocije roda ovog voća u mestu koje predstavlja značajnu kariku u lancu proizvodnje ovog voća koje je veoma zastupljeno u našem kraju. Površina pod zasadom jagode na teritoriji grada Leskovca se poslednje dve godine povećala sa 100 na oko 300 hektara i to zahvaljujući subvencijama koje Ministarstvo i grad daju za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, folija za gajenje jagoda i sistema kap po kap.

Prisutni su na današnjoj manifestaciji imali priliku da uživaju u svežim jagodama, ali i raznim đakonijama sa ovim voćem koje su pripremale vredne domaćice ovog kraja.

U okviru manifestacije održano je i takmičenje u skidanju peteljki sa ploda jagoda u kojem je pobedu odnela Vesna Trajković kojoj je uručena nagrada, nagrada za najlepšu jagodu je otišla u ruke Siniše Marinkovića, najmlađi poljoprivrednik Miodrag Nikolić je dobio leđnu akumulatorsku prskalicu, dok je poljoprivredniku sa najvećom površinom pod jagodom Bobanu Dodiću uručen leđni motorni atomizer. Ostalim učesnicima su uručene simbolične nagrade.

Kao stanovnici grada kojem je poljoprivreda velika razvojna šansa zahvalni smo svim poljoprivrednicima što su odlučili da ostanu na selu i bave se uzgojem poljoprivrednih proizvoda. Lokalna samouprava se maksimalno trudi da im pruži podršku i zato smo od 2013. godine izdvojili ukupno 216,5 miliona dinara za 6300 subvencija za naše poljoprivrednike, kazao je ovim povodom gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović.

Žarko Georgiev, član Saveta mesne zajednice Karađorđevac je istakao da je ovo mesto poznato po gajenju jagoda i da  nema poljoprivrednog gazdinstva koje ne gaji jagodu i to je u ovom kraju postao porodičan posao.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj meštana ovog i susednih sela.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply