Društvo

Otvorena ‘’Etno kuca’’ u Petrovcu kod Leskovca

U selu Petrovac na 12 kilometara od Leskovca sa oko 40 kuća, je eto ambijent sa uređenim travnjacima, prostranim livadama, voćnjacima i četinarskim šumama, i prema mišljenju stručnjaka ima veliki potencijal za razvoj seoskog turizma.

Iz tog razloga pre pet godina preko Ministarstva turizma, telekomunikacije i energetike izgrađena je zdrava etno-kuća u koju je uloženo 2,5 miliona dinara. Za sada meštanima Petrovca i okolnih služi za okupljanja, proslave, manifestacije, ali će se u predstojećem periodu ovaj objekat koristiti za učenje u prirodi, jednodnevne izlete i ekskurzije dece.

Danas su učenici osnovne škole Đura Jakšić, izdvojeno odeljenje u Belanovcu, deo nastave proveli u ovom mestu.

Gradonačelnik je prilikom obilaska ovog mesta pozvao i ostale škole da se priključe i dodao da je grad odlučio da preko mesne zajednice Petrovac i dodatno opremi  prostorije u šta je uloženo 190.000 dinara, a nabavljen je  frižider, šporet na drva, električni šporet, klima uređaj, kompjuter i štampač, trimer, usisivač i druga tehnička roba. Pored toga, ruralnom turizmu se u poslednje vreme pridaje veliki značaj, naročito u kontekstu razvoja seoskih područja, koja su u Srbiji dominantna

Tina Stojanović, PR Turističke organizacije grada Leskovca je u svom obraćanju naglasila da će u predstojećem periodu ova institucija, selo Petrovac predstavljati široj javnosti.

Ovim povodom u selo Petrovac došao je i voz Roštiljko, a deca osnovne škole “Đura Jakšić” iz Belanovca i Kulturno umetničko društvo Lemind izveli su prigodan kulturno umetnički program.

Categories: Društvo

Leave a Reply