Kultura

‘’LENCHE DESIGN’’ – Jelena Cvetković na 26. Majskom likovnom salonu u Leskovcu

Ljubitelji likovne umetnosti u Leskovcu imali su večeras, kako se čulo, izuzetnu čast i zadovoljstvo da, u okviru  tradicionalnog 26. Majskog likovnog salona u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra, pogledaju fantastična unikatna dela (pejzaže) leskovačke umetnice Jelene Cvetkovic (Lenche design) oslikane na odevnim predmetima. Ova izuzetno talentovana umetnica koja je odavno prešla granice svoje domovine osvajajući Evropu i svet, jer se njena dela nalaze u SAD, Kanadi, Brazilu, Argentini, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj.. večeras je prikazala haljine oslikane ručno bojama za tekstil. Pod nazivom ‘’Priroda visi o koncu’’  Lenche design je motive tražila u prirodi pa su samim tim njena inspiracija bile životinje, pejzaž i urbani pejzaž. Kako kaže ova talentovana mlada umetnica: ‘’ Ideja za oslikavanjem odeće se rodila onog momenta kada sam izrevoltirana na ulci ugledala uniformisanežene, žene pod uticajem javnih medija. Želja da se utope u masu, briše njihovu individualnost. Brišu lepotu ženine prirode. Od medija traže potvrdu lepog. Pojam lepog se više ne povezuje sa prirodom, već sa plastikom. Plastika vlada I guta ceo svet. ‘’Priroda nam visi o koncu’’, Zato sam povezala konac i oslikani pejzaž’’.

Govoreći na otvaranju Majskog likovnog salona Ivana Ristić, urednica umetničkog programa u Leskovačkom kulturnom centru je, izmedju ostalog, kazala da je Jelena Lenče Cvetković umetnica koja se retko susreće i vidja, i da je njenom pojavom  slikarstvo dobilo novi umetnički domet koji pleni, osvaja i oduševljava.

Jelena Lenče Cvetković je rodjena u Leskovcu. Završila srednju umetničkju školu u Nišu kod profesorke Slavice Erdeljanović Ćurk, a Visoku školu za tekstil i dizajn je zavrđšili sa prosečnom ocenom 9,80. Izlagala je u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Nišu, Leskovcu, Tivtu, Vučju… Ova tradicionalna manifestacija okuplja leskovačke akademske stvaraoce, a ove godine zastupljeni su i autori sa juga Srbije. Postavka obuhvata 27 radova 14 autora različitih generacija i likovnih poetika.

Categories: Kultura

Leave a Reply