Ekonomija

LESKOVAC: Održana sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Slađan Disić, generaralni direktor „Simpa“ izabran za predsednika

U sali Skupštine grada Leskovca danas je održana prva sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga. Slađan Disić, generaralni direktor fabrike „Simpo“ iz Vranja izabran danas je ponovo izabran za predsednika Parlamenta privrednika Jablaničkog i Pčinjskog okruga na prvoj sednici tog privredno-stručnog tela. Uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji privreda sa područja juga Srbije ulagala je u svoj razvoj. Tako je samo u prošloj godini preko poslovnih banaka utrošeno milijardu i 200 hiljada dinara kredita za nabavku nove opreme, takodje i oko 240 miliona bespovratnih sredstava za iste namene

Na skupu su osim privrednika koji su članovi Parlamenta ove asocijacije učešće su uzeli i državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić i direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Slađana Backović.

Valja, medjutim, istaći da je ovo zasedanje imalo za cilj da se uzmu u obzir sve potrebe privrednika i artikuliše prevazilaženje problema usled posledica visura kovid 19.

Kako je istakao državni sekretar Milan Ljušić usled pandemije protekla godina je bila vrlo loša za privrednike što je dovelo do povećane potražnje kredita za likvidnost, a samo na teritoriji Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Ministarstvo privrede pustilo je svotu od 770 miliona dinara, a ova pomoć biće nastavljena i tokom ove godine. Ljušić je dodao da u celokupnom pomenutom periodu nije prekinuto investiciono ulaganje on je to ilustrovao i činjenicom da je samo od Fonda za razvoj uzeto između 700 i 800 miliona kredita i oko 80 miliona bespovratnih sredstava. Posebno, kako je istakao Ljušić raduje činjenica da je ovo područje u kome je dve trećine opština sa statusom nerazvijenih, a one su uspele da prevaziđu krizu svojim timskim radom i saradnjom sa Vladom Srbije.

Učesnike ovog skupa pozdravio je i gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović koji je naglasio da je otvaranje novih radnih mesta i dolazak što većeg broja investitora prioritet. Grad Leskovac ima po četvrti put BFC sertifikat što predstavlja garanciju uspeha uz saradnju sa vladom i resornim ministarstvima.

Direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Slađana Backović istakla je da će privreda biti podržana jer je to opšti nacionalni interes. Ona je dodala da Fond nudi najpovoljnije kreditiranje, a ono će pomoći sanaciju privrede od posledica koronavirusa.

Inače, na ovom skupu konstatovano je da se samo timskim radom, saradnjom sa Privrednom komorom, resornim ministarstvima i stranim razvojnim organizacijama može pokrenuti privreda.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply