Ekonomija

Zamena franaka koji se povlače iz opticaja moguća u menjačnicama u Srbiji do kraja maja

Nacionalna banka Švajcarske objavila je da će 30. aprila 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka. Prema saopštenju Narodne banke Srbije, građani će ove franke moći da zamene u menjačnicama i bankama do kraja maja, s obzirom na to da će NBS od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu, zaključno sa 31. majem.

NBS će omogućiti dodatni vremenski period građanima da kod poslovnih banaka zamene te novčanice bez naknade, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka“, navodi se u saopštenju centralne banke.Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio pomenute novčanice, NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine. Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će, kako se ističe, biti omogućeno da takođe bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka. Iz NBS su napomenuli da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke i ovlašćeni menjači u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše otkup istih, a u slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene.

Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske, navodi se u saopštenju NBS.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply