Kultura

GENOCID VIĐEN OČIMA DETETA Snažni utisci nakon pred-Oskar prikazivanja filma “Dara iz Jasenovca”

U okviru oficijelnog pred-Oskar skrininga, Dedlajn Holivud prikazao je film “Dara iz Jasenovca”, a oni koju su uspeli da ga pogledaju puni su snažnih utisaka, što se može videti iz nekih osvrta na filmskim portalima.

Pre filma, promovisana je i muzika iz “Dare iz Jasenovca”, čiji su autori Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

Prikazivanje ovog ostvarenja organizovano je u sklopu svetske promocije kandidata za ovogodišnju nagradu “Oskar”.

Na društvenoj mreži Leterboksd mogu se počitati prve impresije ljubitelja filma iz raznih delova sveta koji veoma povoljno ocenjuju ostvarenje Predraga Gage Antonijevića i Nataše Drakulić o stradanju srpske dece u Jasenovcu.

– Mislio sam da je igra sa stolicama zabavna dok nisam pogledao ovaj film – navodi se u jednom od komentara, u kome se aludira na činjenicu da su ustaše tu dečiju igru pretvorili u monstruoznu klackalicu smrti i pogubljenja zatvorenika.

Neki gledaoci su pod utiscima strašnih detalja iz života srpske dece u ustaškom logoru i navode scene u kojoj Dara, da bi preživela sa bratom, uzima zdelu od ubijene žene.

Traumatični deo istorije genocida koji je počinjen u Hrvatskoj viđen je očima deteta. Biljana Čekić, koja igra Daru, sve je bolja kako film ide, navodi se u komentarima.

Gledaoci su zapanjeni nasiljem i ubistivima koja su počinjena u Jasenovcu.

Film “Dara iz Jasenovca” od 5. februara biće prikazivan u američkim bioskopima.

Ovaj film je srpski kandidat za “Oskara”, kao i nagradu “Zlatni globus” u svim kategorijama. Autor: SRNA/Srpskainfo

Categories: Kultura

Leave a Reply