Društvo

Zbog izlivanje reka i potoka vanredna situacija u Leskovcu, Vlasotincu, Bojniku, Medvedji…

Kiša koja je u leskovačkom kraju neprekidno padala u protekla četiri dana napravila je velike probleme. Izlili su manji vodotoci, a i neočišćeni kanali nisu mogli da prime toliko vode.

U brojnim selima na području grada Leskovca dvorišta, njive i plastenici su pod vodom, a ima i ugroženih domaćinstava u selima Guberevac i Veliko Trnjane.

Krizni štab opštine Bojnik proglasiće vanrednu situaciju na delu svoje teritorije. Oko 150 domaćinstava je ugroženo u samom Bojniku, u selima Pridvorici, Lapotincu, Kacabaću.

U ataru sela Stubla voda je odnela deo asfaltnog puta. Od ponoći nivo reke Vlasine porastao je više od metar i po. U Vlasotincu se postavljaju džakovi sa peskom, a zbog zamućene reke, ova opština je bez vode.

Tulovska reka koja protiče kroz Leskovac se „izliva gotovo svake godine“, Potopljen deo oko Kvantaške pijace, dok je kod sela Mirosevce voda odnela deo puta. Nakon trodnevne kiše, voda je sinoć ušla u domove pojedinih stanovnika Leskovca i Vlasotinca, gde pripadnici sektora za vanredne situacije pomažu da se izvuče voda, a kritično je u selu Vinarce nadomak Leskovca, gde je voda ušla u desetak domaćinstava.

Sinoć se pod vodom našlo i selo Šišava nedaleko od Vlasotinca, gde je poplavljeno nekoliko dvorišta i dve kuće, prenose Južne vesti informacije dobijene u lokalnom štabu za vanredne situacije.

Zbog obilnih padavina i izlivanja reke Vlasine, opština Vlasotince od jutros nema vodu, većina brdsko-planinskog dela opštine je bez struje, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije.. U nižim delovima te opštine poplavljene su kuće i dvorišta,.

Kritično je, navode iz Štaba, između dva mosta, u delu ulice Nikole Tesle, kao i u romskom naselju u ulici Marka Crnog, gde su stigla tri kamiona peska, a meštani i radnici „Komunalca“ tovare džakove i postavljaju ih na rizična mesta.

Vlasina se nije izlila iz korita, ali se izliva preko šahti jer potiskuje atmosfersku vodu, odnosno ne može da je primi.

Vodostaj je u ponoć bio 129 centimetara, a jutros u 8 sati 309 centimetara posle čega je zabeležen blagi pad na 296 cm, pokazuju podaci Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

Vode nema od jutros jer, kako se navodi, fabrika ne može da je preradi zbog mutnoće reke Vlasine i celog njenog sliva.

Građani i članovi Štaba za vanredne situacije, sa policijskim i vatrogasnim ekipama, dežurali su noćas na mnogim lokacijama u Vlasotincu jer su obilne padavine dovele do plavljenja dvorišta i kuća u nižim delovima opštine. Prekinuto je vodosnabdevanje, a većina brdsko-planinskog dela opštine je bez struje, kažu u Štabu za vanredne situacije. Trenutno je kritično između dva mosta, u delu ulice Nikole Tesle, kao i u romskom naselju u ulici Marka Crnog, gde su stigla tri kamiona peska, a meštani i radnici “Komunalca” tovare džakove i postavljaju ih na rizična mesta. Vode nema od jutros, jer fabrika ne može da je preradi zbog mutnoće reke Vlasine i celog njenog sliva.

JKP Vodovod obaveštava korisnike da se očekuje da prekid traje celog dana, a i kada voda dođe, kažu, može da se koristi samo kao tehnička dok ZZJZ Leskovac ne izda zvaničnu potvrdu o njenoj higijenskoj ispravnosti. Do tada snabdevanje vodom vršiće se iz cisterni. Vlasina se nije izlila iz korita, ali se izliva preko šahti jer potiskuje atmosfersku vodu, odnosno ne može da je primi. Njen vodostaj je sinoć, u ponoć, bio 129 cm, a jutros u 8 sati 309 cm. Nakon toga zabeležen je blagi pad, 296cm, pokazuju podaci RHMZ. Sva planinska sela su bez struje, kažu u EPS-u. Deo Vlasotinca pored nekadašnje fabrike “Besko” je takođe bez struje. Isključeni su i stubovi javne rasvete koji su pod vodom.

Magistralni put Leskovac – Vlasotince je na dva mesta jutros bio teško prohodan, kod Stajkovca i Konopnice, gde je policija regulisala kretanje. Proglašena vanredna situacija na delu opštine Bojnik za 9 M.Z. Bojnik, Pridvorica, Đinđuša, Lapotince, Dragovac, Kacabać, Kosančić, Stubla i G Brijanje. Opštinsko rukovodstvo i meštani ovih naselja angažovani su na otklanjanju ovih posledica usled obilnih kiša koje su neprestano padale poslednjih dana.

Categories: Društvo

Leave a Reply