Ekonomija

Cene nafte porasle šestu sedmicu zaredom, na najviše nivoe od marta

Na svetskim tržištima cene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covid-19, privredna  situacija normalizovati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Cena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Cene nafte porasle su šest sedmice zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od juna.

Tokom sedmice cena barela na londonskom tržištu dostigla je i 51 dolar, što je njen najviši nivo od prvog dela marta i izbijanja koronakrize, javlja SEEbiz.

Cene su u usponu od kada su objavljene vesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je podstaklo nadu da će se uskoro privredne aktivnosti u svetu normalizovati, a potražnja za “crnim zlatom” porasti.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak vakcinisanja u SAD-u.

Podsticajno na cene utiču i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove podsticajne privredne  mere. Doduše, republikanci i demokrati još nisu postigli dogovor, a analitičari kažu da će dodatni paket podsticajnih privrednih mera biti usaglašen pre ili kasnije.

U međuvremenu su zbog daljeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mere, što će usporiti oporavak privrede od koronakrize.

Stoga su na kraju sedmice cene nafte izgubile deo dobitaka od prethodnih dana.

Tim više što se očekuje povećanje ponude nafte. Organizacija zemalja, izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, na čelu s Rusijom, nedavno su dogovorili da će od januara povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno.

To je, doduše, manje u odnosu na prvobitno planiranih 2 miliona barela, a trgovci su se nadali da će sasvim odustati od povećanja proizvodnje.

Uz to, poslednjih meseci raste proizvodnja u SAD-u. U petak je kompanija Baker Hughes izvestila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih i gasnih postrojenja povećan već 12. sedmicu od poslednjih 13, i to za 15 postrojenja, na ukupno 338, najviši nivo od maja.

To je, doduše, i dalje znatno manji broj aktivnih postrojenja nego na početku godine, a otvaranje novih postrojenja pokazuje da proizvođačima odgovara rast cena, te da bi se trend povećanja proizvodnje mogao nastaviti.

U aprilu su zbog koronakrize cene nafte potonule na najniže nivoe u poslednjih 20.ak godina. Kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama u najvećim svetskim privredama, što je podstaklo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Dalje kretanje cena nafte zavisiće ponajviše o tome koliko će se brzo svetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply