Kultura

’’Lenche word design’’ širom planete zemlje -Novogodišnji duh leskovačke mlade slikarke, izlog po izlog, i prolazna slikarska dela za pamćenje

Firenca, Pariz, Sao Paolo, pa i Leskovac ovih decembarskih dana doživljavaju  ’’Božićno-novogodišnju’’ slikarsku renesansu. Žitelji grada na Veternici, ipak imaju jedinstvenu priliku da na izloge elitnih trgovačkih, ugostiteljskih, javnih i drugih objekata zahvaljujući svojoj sugradjanki uživaju i “odmore pogled) u predivnim Božićno-novogodišnjim scenama neponovljive umetnice “Lenche word design“. Naime, leskovačka slikarka Jelena Cvetković od ovog trenutka u svetu poznata kao ’’Lenche word design’’ pred novogodišnje i božićne praznike odložila je platno. Ona ovih dana stvara na izlozima lokala donoseći, na radost svojih sugrađana, prazničnu vedrinu i raspoloženje. Slično kao što su to uradile njene koleginice i kolege u Firenci, Parizu, Sao Paolu…Osmeh na licu i lakoća pokreta otkrivaju posebnu radost stvaranja. Svaki motiv zrači prazničnom toplinom i privlači da se zastane, pogleda, uživa. 

Izlog po izlog leskovačka umetnica Jelena Cvetković pretvara u novogodišnju i Božićnu čaroliju. „Ovo mi baš prija, kao mala promena. Trudim se, zaista se trudim, ne volim da se ponavljam, čak ni u slikarstvu, vrlo brzo se zasitim jedne teme“, veli za naš portal Jelena.

Krenulo je sa čarobnom šumom. Akrilnom bojom i kičicom ispisala je čitavu zimsku bajku, smestila mnoštvo šumskih stanovnika i dala nestvarni ton ambijentu kafea. Slikajući na staklu kao na platnu dosanjala je dečje snove, na zadovoljstvo posetilaca, gostiju i slučajnih prolaznika..

 „To je moja čarobna šuma koja je nastala još u mom ranom detinjstvu. Sad je dobila priliku da ugleda svetlost dana, da ljudi vide, da uživaju i oni u njoj, to je ono što sam nosila verovatno je detinjstvo, ova detinja radost izlazi iz mene pa se to tako vidi“, objašnjava  Jelena. Trenutak inspiracije i dete u umetničkoj duši toliko ponesu kaže Jelena da dan prođe kao tren. Sa mrakom stvaralaštvo ne prestaje, vraća se zanimanju za koje se školovala, dizajniranju, tkanini i oslikavanju odevnih predmeta na kojima je uglavnom smešten rodni grad. „Zašto bih inače drugo radila, ako ne ono što je u meni i oko mene, nosim svoj pejzaž svugde“, zaključila je slikarka.Svesna je Jelena da ova dela u koje je unela mnoštvo snova i energije, nemaju trajnu vrednost.Ali ako bar i na tren pruži sugrađanima radost u ove nemile dane, donese optimizam i probudi praznični duh, sav rad dobija smisao. Naš lutajući reporter zatekao je danas Jelenu Cvetković kako ulepšava izlog jednog elitne kafe-picerije koja zbog covid mera u dane vikenda ne radi.

Categories: Kultura

2 replies »

Leave a Reply