Ekonomija

U poslednjem trenutku zeleno svetlo za budžet EU-a

Odmah nakon što su Mađarska i Poljska odustale od veta na budžet Evropske nije i novog pravila o povezanosti isplata novca s pridržavanjem principa pravne države, mađarski dnevnik blizak vladi, “Mađar Nemžet” trijumfalno je objavio: “Pobedili smo!”.  Ali mnogi učesnici samita EU kao i zastupnici Evropskog parlamenta ono što se dogodilo vide potpuno drugačije. Lider Evropske narodne partije u parlamentu EU, nemački političar Manfred Weber, smatra da onaj deo koji je Poljacima i Mađarima bio najsporniji, dio koji se odnosi na povezivanje isplata sa stanjem pravne države, uopšte nije menjan. Dodatno objašnjenje kojim su ostali lideri država EU Poljskoj i Mađarskoj izašli u susret, kako kaže Weber, uopšte nije pravno obavezujuće.

Zbog toga Evropski parlament i neće imati nikakvih problema da odobri budžet i pripadajući mehanizam pravne države. Klauzule koje se odnose na pridržavanje načela pravne države, kako tvrde neki diplomatski izvori, neće biti ograničene samo na isplatu tranši iz budžeta, kako su to tražile Varšava i Budimpešta. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije krila zadovoljstvo što je spor s Poljskom i Mađarskom, zemljama koje se već godinama optužuju da podrivaju načela pravne države, okončan u poslednjem trenutku. Time su otklonjene prepreke za usvajanje najobimnijeg budžeta EU ikada. Na jučerašnjem poslednjem samitu Evropske unije u godini pandemije još jednom je naglašena obaveza EU da svim građanima što je brže moguće omogući pravedne uslove pri vakcinisanju. Preko saveza Covax će Unija, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, siromašnijim zemljama da stavi na zemljama krše načela pravne države i ako tu odluku podrži prosta većina zemalja-članica.

Na jučerašnjem poslednjem samitu Evropske unije u godini pandemije još jednom je naglašena obaveza EU da svim građanima što je brže moguće omogući pravedne uslove pri vakcinisanju. Preko saveza Covax će Unija, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, siromašnijim zemljama da stavi na raspolaganje pristupačnu vakcinu protiv koronavirusa.

Među ostale dogovorene mere koje donosi ovaj samit spada i bolja koordinacija priznavanja testova na COVID-19 u svim zemljama-članicama. Zemlje se takođe obavezuju da će što pre doneti planove vakcinacije i uvesti knjižicu u koju bi bila upisivano ko je vakcinisan protiv korona-virusa, prenosi Deutsche Welle.

Upravo je Merkel bila ta koja je pripremila teren za kompromis. Za nju je jednoglasno prihvatanje budžeta “važan signal koji svedoči o sposobnost EU da deluje u kriznim trenucima”. Usred pandemije bilo bi neprihvatljivo da budu blokirana sredstva za uklanjanje posledica pandemije u visini od 750 milijardi eura.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply