Ekonomija

Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

Kina je u prva tri tromesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši SAD, što je posledica epidemije Covid-19 i naglog skoka kineske industrijske aktivnosti.

U prvih devet meseci 2020. godine, razmena EU-a i Kine dosegnula je tako 425,5 milijardi eura, a razmena EU-a i SAD-a iznosila je u istom periodu 412,5 milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom periodu 2019. godine, razmena EU-a s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno sa SAD-om 461 milijardu.

Ovaj rezultat je posledica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromenjen”, istakao je Eurostat, dodajući da je “u istom periodu trgovina s SAD-om zabeležila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskom bilansu s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet meseci 2020. godine, a u istom periodu 2019. godine bio je 123,9 milijardi.

Uprkos epidemiji Covid-19 i veoma snažnoj privrednoj krizi u prvom tromesečju, kineska privreda je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila proslogodisnji nivo, navodi INSEE.

Samo u trećem tromesečju, domaća potražnja je podstakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u leto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektronskih proizvoda.

Tako je Svetska zdravstvena organizacija u oktobru istakla da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme, kojom se trgovalo u svetu u prvih šest meseci 2020, prenosi SEEbiz. (Fena)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply