Ekonomija

U OVOM TRENUTKU: Solidarnost i privatno i javno partnerstvo kao odgovor na kovid krizu

Šesti međunarodni MITECO Foruma okupio je eksperti iz zemlje i sveta koji su u hibridnoj formi (online i offline panela) diskutovali o pravcima daljeg razvoja Srbije u politikama za?tite ?ivotne sredine, analizirajući ih kroz prizmu novih realnosti kakve nam je donela pandemija virusa COVID-19.

U uvodnom delu su se obratili NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, Siniša Mitrović, direktor Sektora za cirkularnu ekonomiju PKS i Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

Ovo godine održavamo Forum pod sloganom ‘’Znam, znači mogu!’’ gde znanje i informacija u globalno izmenjenim okolnostima posebno dobijaju na značaju. Forum je imao tri panela. Tokom prvog panela smo iz prizme akademskog i inovacionog znanja fokus stavili na nove modele investiranja u zaštitu životne sredine. U drugom panelu smo sa predstavnicima medija razgovarali o odgovornom izveštavanju i podizanju svesti o ovoj veoma važnoj temi. Dok se treći panel bavio odnosom korporacija i društva iz ugla pozitivnih interakcija, kreiranja javno privatnih saradnji i kružne privrede, istakao je Miodrag Mitrović.

Neki od zaključaka sa Miteco Foruma:

  • Kružna ekonomija je mogućnost da vratimo prirodi ono što joj uzimamo, ali bez narušavanja prirode i biodiverziteta. Ekonomija 19 i 20. veka nije primenjiva u novoj realnosti, jer ne možemo dozvoliti da se ekonomija bazira na rezulatima na uštrb prirode i životne sredine.
  • Jedini razvoj o kojem se može govoriti je ODRŽIV RAZVOJ, a to je onaj razvoj koji nema negativne uticaje na dru?tvo i prirodu. Država bi trebalo da pruži početni impuls, a zatim i da podstakne privatni sektor za investicije. Na taj način bi se dobio zaokrž?en sistem koji bi povećao otpornost na neke nove nadolazeće krize, uključujući i one izazvane klimatskim promenama.
  • Mediji izveštavaju više, detaljnije i posvećuju veći prostor temama životne sredine u odnosu na period od pre nekoliko godina. Uobičajne omaške kada govorimo o izveštavanju o životnoj sredini su da se te vesti vezuju za neophodnost ogromnih investica, što ima za posledicu da odbija publiku i stvara utisak da te teme nemaju veze sa njihovim životom.
  • Bez obzira što postoji oficijelni model za privatno javno partnerstvo to još uvek nije zastupljeno u poželjnoj meri i nepoverljivost se i dalje oseća. Upravo bismo pandemiju i atmosferu nove normalnosti trebali da iskoristimo u cilju partnerskog delovanja.
  • Trend da se otpad koristi kao energija je već prevaziđen. Sada se otpad pretvara u novi proizvod, pa smo prinuđeni da pronađemo alternativne i inovativne izvore energije poput sunčeve i energije koraka koja se pretvara u električnu.

Panelisti koji su učestvovali na događaju na temu ‘’Nove realnsoti’’ su: Slobodan Minić, specijalni savetnik Fiskalnog saveta Republike Srbije, Ivan Karić, šef pregovaračke grupe 27 (2017-2020), Aleksandra Drecun, predsednica Centra za nauku

i inovacije ‘’Intersection’’, Aleksej Kišjuhas, spciolog i kolumnista. Panel je moderirao Nikola Božić, programski direktor istraživačke stanice ‘’Petnica’’.

U drugom panelu posvećenom medijima učestvovali su: Zoran Stanojević, urednik RTS-a, Vojislav Stevanović, novinar N1, Ivana Mićević, novinar Večernjih novosti i Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina i Ekonometra. Panelom je moderirao Slobodan Bubnjević, fizičar, naučnik i novinar

Treći panel koji se odnosio na korporacije i društvo okupio je predstavnika PKS-a, Sinišu MitrovićaMiodrag Gluščevića, programskog direktora Stalne konferencije gradova i opština, Marinka Ukropinu, generalnog direktora SGS-a za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru i Thomas Leitnera, rukovodioca odeljenja za upravljanje alternativnim gorivima, Wien Energie, Austrija. Panel je moderirao Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

O MITECO Forumu:

Prvi MITECO Forum je održan pre tačno 18 godina, a značaj MITECO Foruma iz godine u godinu raste i ogleda se u činjenici da predstavlja referentno mesto za pokretanje aktuelnih tema iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, sa posebnim osvrtom na oblast upravljanja otpadom. MITECO Forum predstavlja platformu za pronalaženje novih održivih rešenja kroz razmenu iskustava i primera dobre prakse. MITECO Forum je posvećen stručnoj javnosti, kompanijama, predstavnicima lokalnih samouprava i zainteresovanim pojedincima koji svojim delovanjem žele da utiču na zdraviju budućnost.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply