Društvo

Prvi ruski brzi test na virus korona: Rezultati za samo 15 minuta

Kompanija „TestGen“ iz nanocentra „Ulnanoteh“ iz Uljanovska (deo investicione mreže Fonda za infrastrukturu i obrazovne programe „Rosnano“) razvila je prvi ruski brzi test za otkrivanje antigena virusa korona pljuvačkom, saopštila je pres služba „Rosnano“.

„Prvi ruski brzi test za otkrivanje antigena virusa korona pljuvačkom i brisevima iz nosa razvili su stručnjaci kompanije „TestGen“. Test omogućava da se virus otkrije u roku od 15 minuta, odmah nakon što uđe u telo i dok još uvek nema kliničkih manifestacija bolesti. On se razlikuje od postojećih analoga po visokoj osetljivosti, koja može da se uporedi sa PCR testom. Trenutno se priprema potrebna dokumentacija za klinička ispitivanja i dobijanje potvrde o registraciji“, navodi se u saopštenju.

Kao što je objasnio jedan od glavnih programera kompanije Denis Viktorov, sistem za testiranje zasnovan je na upotrebi metode imunohromatografije, koja je brža alternativa PCR testovima i ne zahteva posebnu opremu.

„Brzi test može se obaviti ne samo u laboratorijskim uslovima, već i u bolnicama, na aerodromima i železničkim stanicama. To će omogućiti da se izvrši ekspresni skrining velikog broja ljudi, da se odmah identifikuju bolesni i spreči širenje infekcije“, izjavio je Viktorov.

„Posle kliničkih ispitivanja i dobijanjem potvrde o registraciji, ‘TestGen’ će moći brzo da organizuje serijsku proizvodnju testova. Kompanija je već razvila slično iskustvo u visoko preciznom molekularnom genetskom testu za dijagnozu virusa korona ‘KoV-2-Test‘, koji je predstavljen tržištu u proleće 2020. godine i sada se aktivno koristi u laboratorijama u Rusiji i nekim stranim zemljama“, navodi se u saopštenju.

Categories: Društvo

Leave a Reply