Ekonomija

Svetu preti dužnički cunami: Upozorenje bankara

Globalni dug će do kraja godine dostići rekordnih 277 biliona dolara usled daljih troškova vlada i kompanija kao odgovor na pandemiju virusa korona, procene su Instituta za međunarodne finansije (IMF).

Prema podacima IMF-a, čiji su članovi više od 400 banaka i finansijskih institucija širom sveta, globalni dug se povećao za 15 biliona dolara do septembra, na 272 biliona dolara.

Skoro dve trećine tog povećanja odnosi se uglavnom na tržišno razvijene države.

„Postoji znatna neizvesnost oko toga kako globalna ekonomija može da se razduži u budućnosti bez velikih negativnih posledica po ekonomsku aktivnost“, navodi se u izveštaju i upozorava na „napad dužničkog cunamija“.

 Ukupan dug razvijenih zemalja, kaže se u izveštaju, skočio je na 432 odsto BDP-a u trećem kvartalu, što je povećanje za 50 odsto u odnosu na 2019.

IMF dodaje da je ukupan američki dug na putu da dostigne 80 biliona dolara ove godine u poređenju sa 71 bilion dolara u 2019.

Što se evrozone tiče, dug je porastao za 1,5 biliona na 53 biliona dolara. Ipak, to je manje u odnosu na rekordnih 55 biliona dolara, koliko je bilo u drugoj četvrtini 2014.

Udeo duga u BDP-u zemalja u razvoju dostigao je skoro 250 posto, prenosi RT. Liban, Kina, Malezija i Turska suočavaju se sa najvećim porastom duga u nefinansijskom sektoru.

„Sputnjik V“ daleko jeftinija vakcina od „Fajzera“: Zvanična cijena biće objavljena sljedeće nedjelje

Cena ruske vakcine „Sputnjik V“ biće mnogo niža od cena vakcina kompanija „Fajzer“ i „Moderna“ navodi se na sajtu „Sputnjika“ na Tviteru.

„Objavljene cene od 19,5 dolara po dozi vakcine ‘Fajzer’ i 25-37 dolara po dozi vakcine ‘Moderna’ zapravo znače cene od 39 i 50-74 dolara po osobi. Jednoj osobi potrebne su dve doze vakcina ‘Fajzer’, ‘Sputnjik V’ i ‘Moderna’. Cena ‘Sputnjik V’ biće mnogo niža“, navodi se u saopštenju.

Cena vakcine biće objavljena sledeće nedelje, saopštio je predstavnik Ruskog fonda za direktne investicije.​

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu, prenosi Sputnjik.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply