Društvo

SAHRANJEN PATRIJARH! Irinejevi zemni ostaci uz „Vječnaja pamjat“ položeni u kriptu Hrama Svetog Save!

Patrijajarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Nad odrom patrijarha besedili su episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Njegova svetost patrijarh Irinej sklopio je oči onako kako je živeo, u miru kako je i živeo – rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, Irinej je predao dušu sa amanetom da njegov hram nikada ne porušimo, da verujemo, volimo i sve to radimo zajedno, istakao je predsednik.

-Mnogo hramova smo porušili, pre nego što nas je on ubedio da sagradimo ovaj – rekao je Vučić.

– Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja – rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo – u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

– Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva – rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

– A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi – ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

  – Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje – rekao je Vučić.

Naglašava, da patrijarha nije bilo da bi se Hram Svetog Save gradio decenijama i dodao da je beskrajno voleo Rusiju, ali da nije bio protiv bilo koga sa zapada.

Patrijarh Irinej je bio zaslužan za borbu sećanja, podsetio je predsednik Vučić. -Zahvaljujući njemu sa ponosom govorimo o junacima sa Košara, kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, a ne intervenciju kako su nam u amanet ostavili – rekao je Vučić.

Kako je rekao najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, postupao je racionalno i hladne glave.

Irinej je bio veliki patrijarh, uspostavio je partnerski odnos sa državom, koji je govorio da država treba da radi svoj, a crkva svoj posao, naglasio je predsednik.

– On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, Svetog Lazara i pred svoje prethodnike – rekao je u svojoj besedi Vučić.

 Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja se ispunjava njegova želja da budemo „sabirani kao narod“ i da je imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno. On je naglasio da je on bio taj koji je brisao „granice i međe“ između srpskog naroda.

-Njegova snaga bila je da prevazilazi granice i međe i vreme – rekao je Dodik u obraćanju nakon opela za patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Naglasio je da je Irinej umro u teškom trenutku za SPC, nakon smrti episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija.

-Crkva je naučila na iskušenja, jer gledajući istoriju nikad joj nije bilo lako. Siguran sam da će naši arhijereji usmeriti kormilo crkve u najboljem pravcu – naglasio je on. pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply