Društvo

NAUČNE DILEME: Nauka i struka ‘’za’’ i ‘’protiv’’ maske

Društvenim medijima ne može se dozvoliti da potisnu naučni diskurs, rekli su kritičari nakon što su Facebook „proverivači činjenica“ označili kao „lažni“ izveštaj profesora sa Oxforda gde se poziva na dansku studiju o efikasnosti maski protiv Covida-19.

„Šta se dogodilo sa akademskom slobodom i slobodom govora? U ovom članku nema ničega što je „lažno“, rekao je u petak Carl Heneghan, direktor Centra za medicinu zasnovanu na dokazima sa Univerziteta Oxford.

Objavio je snimak ekrana Facebooka koji je članak za časopis Spectator označio kao „Lažne informacije“, pozivajući se na „nezavisne proverivače činjenica“.

Heneghan je razgovarao o dugo odloženoj studiji o efikasnosti zaštitnih maski, sprovedenoj u Danskoj i konačno objavljenoj ove nedelje.

Jedno od retkih randomiziranih kontrolisanih ispitivanja na maskama, predložilo je da same maske ne deluju na zaustavljanju širenja Covida-19.

Nadgledajući mesečno 6.024 odraslih učesnika, od kojih je polovina nosila maske uz uputstva o tome kako ih koristiti, danski naučnici otkrili su da 1,8 odsto nosilaca maski dobija virus, u poređenju sa 2,1 odsto u kontrolnoj grupi.

Iako maske imaju efekta, napisali su danski istraživači, one same ne mogu zaustaviti širenje koronavirusa. Politički establišment na Zapadu, međutim – uključujući tehnološke gigante Silicijumske doline – u osnovi smatra ovo jeresom i označio je studiju kao „lažne informacije“.

Zdravstvene vlasti poput američkog CDC nedavno su ažurirale svoj stav, insistirajući na tome da su maske još efikasnije protiv prenosa koronavirusa nego što se ranije vjerovalo, štiteći nosioca kao i druge.

Heneghan se našao na udaru drugih naučnika, kao što je Thomas Conti iz Brazila, zbog citiranja navodno „ozbiljno nedovoljno razvijene“ studije koja je loše dizajnirana i pokazala je ništavan rezultat, tvrdeći da maske apsolutno djeluju.

„Kritikujte onda studiju!“ odgovorio je istoričar i kritičar zaključavanja Phil Magness, dodajući da su osnovno pitanje „platforme društvenih medija koje cenzurišu priče o tome jer im se ne sviđaju političke implikacije“.

Dama Helena Morrissey, konzervativna članica Doma lordova Velike Britanije, podržala je mišljenje.

„Ovo je vrlo opasan pravac putovanja s obzirom na ono što nauka zapravo jeste; naša sloboda izražavanja, raznolikost misli i demokratske norme, bez obzira na to šta neko misli o Covidu-19“, tvitovala je u znak podrške Heneghanu.

Oxfordski profesor je poznati kritičar taktike zaključavanja koju koriste vlade širom svijeta u pokušajima da zaustave, uspore ili ublaže širenje novog koronavirusa. Ranije ovog mjeseca, on je tvrdio da je vlada premijera Borisa Johnsona koristila lažne podatke kako bi opravdala drugo zaključavanje, koje je počelo 5. novembra.

Takođe je bio jedan od koautora otvorenog pisma u septembru, pozivajući Downing Street 10 (premijera) da se umjesto toga usredsredi na zaštitu najugroženijih članova društva. Postojeća politika suzbijanja virusa zaključavanjem sistema „sve je neizvodljivija i dovodi do značajne štete u svim starosnim grupama, što vjerovatno premašuje sve koristi“, navodi se u pismu.

Platforme društvenih medija poput Facebook, YouTube i Twitter uvele su opsežna ograničenja ranije ove godine, navodeći potrebu za „sprečavanjem dezinformacija“, prvo ciljajući bilo šta što se odnosi na Covid-19, a kasnije i političke teme poput američkih predsjedničkih izbora. Kritičari tvrde da ovo predstavlja djelo izdavača, što bi premašilo američku zakonsku zaštitu platformi, ali do sada nije pokrenuto nijedno sudsko osporavanje cenzure. Izvor-foto: Z.Milic, logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply