Ekonomija

Privreda Eurozone na putu je prema dvostrukoj recesiji

Novo istraživanje IHS Markita pokazalo je da je privredni oporavak Eurozone zastao prošlog meseca, zbog drugog talasa Covida i s njim povezanih ograničenja, koji su slomili aktivnost u dominantnoj uslužnoj industriji saveza.

Konačni indeks kompozitnih menadžera nabave HS Markita (koji se smatra dobrim jerilom ekonomskog zdravlja) pao je na 50,0 prošlog meseca, s 50,4 koliko je iznosio u junu.

Oznaku 50, koja razdvaja rast od smanjenja, povukle su usluge PMI, koje su pale na 46,9 sa 48,0, što je najniže od marta, kada je prvi talas virusa zahvatio Europu. Sve to ukazuje na predstojeću potencijalnu dvostruku recesiju koja se bliži savezu od 19 zemalja, navodi se u izveštaju.

“Davaoci usluga posebno su pogođeni, predvođeni jačanjem slabosti u sektorima usmerenim prema potrošačima, poput ugostiteljstva, zbog čega u drugi plan padaju svetlije vesti viđene u proizvodnji tokom meseca”, rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist poslovanja u IHS Markitu.

Dodao je još: „Pooštravanjem mjera zaključavanja postaje sve teže vijeti kako će privreda Eurozone izbeći povratak u pad. Izgledi za sve zemlje postaju sve mračniji.”

Prema službenim podacima, privreda Eurozone pala je za 11,8 posto u drugom tromesečju, proširivši se za puno bolje od očekivanih 12,7 posto u junu i septembru, nakon što su ublažena mnoga ograničenja zaključavanja.

IHS Markit rekao je da je indeks poslovnih očekivanja pao na 54,2, sa 59,2, dok je uglavnom bio niži samo ove godine i tokom poslednje dve finansijske krize.

Europska središnja banka, koja je već uložila podsticaj bez presedana, rekla je prošle nedelje da će u novembru preduzeti nove mere za suzbijanje novih padova.Sasa F.logicno,Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply