Ekonomija

DRUGI PIŠU: Koronavirus mogao bi dovesti do gubitka od 28 biliona dolara u svetskoj ekonomiji

Ovogodišnji podaci o proizvodnji podsetiće na Veliku depresiju iz 1930-ih, prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Izveštaji govore da se svet nalazi u opasnosti od značajnog smanjenja ulaganja, trgovine i broja radnih mesta.

Ekonomska stručnjakinja MMF-a, Gita Gopinath, rekla je ove nedelje da se “predviđa da će kumulativni gubitak proizvodnje u odnosu na projektovani put pre koronavirusa narasti s 11 biliona USD tokom 2020. i 2021. na 28 biliona USD tokom razdoblja 2020.-2025. Ovo predstavlja ozbiljan problem i smetnju u vezi s povećanjem standarda života u svim ekonomijama sveta”.

MMF je pohvalio srednje banke širom sveta zbog planova podsticaja, koji su ublažili uticaj koronavirusa na svetsku ekonomiju i upozorio da bi rano uklanjanje ovih paketa podrške moglo biti katastrofalno za napore koji su usmereni na opravak.

“Značajna globalna fiskalna potpora od blizu 12 biliona dolara i opsežno snižavanje stopa, ubrizgavanje likvidnosti i kupovina imovine od strane srednjih banaka, pomogli su spasiti živote i sredstva za život i sprečili finansijsku katastrofu”, rekla je Gopinath. Savetovala je da se “u meri u kojoj je to moguće, politike moraju agresivno usmeriti na ograničavanje trajne ekonomske štete ove krize”.

Prema MMF-u, “većina industrije i privrede doživeće trajnu štetu u snabdevačkom potencijalu, što odražava ožiljke duboke recesije nastale ove godine”.Svetska banka upozorila je da bi i do 150 miliona ljudi moglo biti gurnuto u krajnje siromaštvo do 2021. godine J.V.logicno, Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply