Kultura

Izložba neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura u mostarskom Centru za kulturu

“Mostarsko leto” će ove godine građanima Mostara pokloniti i jednu vrlo zanimljivu izložbu radova čuvenog Zuke Džumhura. Izložba ”Zukine karikature”  biće otvorena u Centru za kulturu, u utorak,11. avgusta u 20 sati.

U okviru izložbe bit će prikazano  i 30. neobjavljeih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, uz 30 već objavljenih, pojedinačnih karikatura,  bit će izloženo i dodatnih 500, takođe, objavljenih karikatura, koje se nalaze svrstane u pet albuma.

Sama izložba nastala je zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju, u sklopu koga se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio preko 500 kopiranih i 30. neobjavljenih karikatura.

Pisac, karikaturista, poznato televizijsko lice i boem Zulfikar Zuko Džumhur rođen je 24. septembra 1920.  u Konjicu. Bio je to čovjek živog duha i bogate mašte, koji se nije libio koristiti rafiniranim humorom i jetkom ironijom da ismeje oholost i glupost vlasti.

Zukina prva ljubav i trajna životna strast bilo je slikarstvo, naročito kariktaura, a oblikovanje šaljivih likovnih minijatura s vremenom je doveo do savršenstva. Njegove ilustracije bile su jednostavne i ekspresivne, a njihova aluditivnost uvek je bila kristalno jasna i nedvosmislena.(NovaSloboda)

Categories: Kultura

Leave a Reply