Društvo

Misterija nemačkog grada: Tlo se diže, a zgrade raspadaju

Na samoj periferiji Nemačke, kraj granice s Francuskom i podno brežuljaka tzv. Crne šume leži slikoviti gradić Staufen.

Poznat je po svom starom dvorcu na vrhu brda prepunom vinograda. No, prošetate li se tim slatkim srednjovjekovnim gradom šarolike arhitekture, uočit ćete neobične natpise na nekim zgradama.

Postavljeni u obliku selotejpa koji pokušava držati pukotine na zgradama, poručuju: “Staufen se ne sme raspasti”, piše Dnevnik.hr.

Usporena katastrofa

Uprkos tome, Staufen puca po šavovima. U samo godinu dana grad potone pa se opet uzdigne za 10 do 15 centimetara, a neki delovi grada narasli su za 30 cm. To je uzrokovalo štetu u vidu pucanja zgrada.

Smatra se kako je do štete došlo nakon akcije bušenja pre desetak godina. Cilj je bio osigurati geotermalno grejanje za gradsku većnicu, no to je stvorilo pritisak podzemnih voda i hemijsku reakciju od kojih se tlo podiglo, a zgrade su počele pucati.

Iako su lokalne vlasti poduzele korake u saniranju štete, tlo se i dalje nezaustavljivo penje, jedan centimetar godišnje. Od prvog puknuća do danas grad je otišao u visinu za pola metra i još isto toliko u stranu.

To ne bi bio toliki problem da se sve pomera sinhronizovano, međutim različiti delovi grada pomeraju se različitim tempom i u različite strane, što dovodi do mestimično širokih pukotina u zgradama.

Faustovo prokletstvo

Jedna je od tih zgrada i mali hotel rađen u 16. veku. Tada je u njemu živeo i umro slavni alhemičar dr. Faust, koji je poslužio kao inspiracija Goetheu za njegovog Fausta.

U pokušaju da kreira zlato i pomogne lokalnom lordu da izađe iz dugova, napravio je takvu hemijsku reakciju da je izazvao eksploziju i poginuo na licu mesta.

Meštani su to shvatili kao kaznu za sklapanje pakta s vragom te i danas taj podsetnik stoji u obliku murala na zgradi.

Nije li pomalo ironično da danas možete odsesti u sobi u kojoj je Faust umro u pokušaju da nadvlada prirodu, u gradu koji je “kažnjen” baš zbog toga? Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply