Kultura

IN MEMORIAM: Snežana Spasić

(24.11.1969 – 21.07.2020) Velika umetnica, svetski vokal, Snežana Spasić, umrla je posle duge i teške bolesti u Nišu, gde je živela. Pirotska Bela vila, naša Seka kako su je zvali žitelji grada na Nišavi, biće sahranjena u subotu, 25. jula  u 13,30 h na Novom groblju u Nišu. Vokal, izvođač tradicionalne muzike, rođena je u Pirotu. Posle desetogodišnjeg iskustva člana i soliste Akademskog hora Univerziteta u Nišu, samostalno započinje istraživanje i pevanje tradicionalnih pesama sa balkanskih prostora.
Profesionalno se tradicionalnom muzikom bavi od 1993. godine.
U toku višegodišnjeg istraživanja i pevanja pesama Stare Srbije, došla je do svog autentičnog muzičkog izraza koji se razlikuje od tradicionalnog shvatanja narodne muzike.
Snimila: multmedijalni CD tradicionalne muzike „Bela vila“ (2004), multimedijalni CD „Кapija Istoka – Кapija Zapada“ (2006), CD tradicionalne muzike „Zvuci Ponišavlja“ (2008); izrada muzike za dugometražne dokumentarno- igrane filmove: „Bela vila“ (2001), „Još samo tren“ (2006) i „Bitka na Čegru“ (2006) i više pozorišnih predstava. Gostovala kao vokal na CD izdanjima: „Beogradsko proleće 95“ (PGP RTS), „Himna ljubavi“ Dimitrisa Papapostolua (Ria classic, Grčka, 1999), „Кnjiga proroka Enoha“ („Hazari“, 2000), “Кapija Istoka, kapija Zapada” (CESID i Agencija STRING, 2001), „Zona Zamfirova“ (PGP RTS i Dream Company, 2002), „Etno.kom“ (Pančevo, 2008).
Snima za nacionalni radio i TV program od 1997. godine i do sada ima oko osamdeset trajnih zapisa.
Sarađuje sa Sanjom Ilićem i „Balkanikom“, sa Teodosii Spasovim, sa Valom Balkanskom, sa Dimitrisom Papapostoluom, sa grupom „Hazari“, sa Nenadom Milosavljevićem i grupom „Galija“, sa Vlatkom Stefanovskim, sa Serkanom Čagrijem…
U inostranstvu nastupala na solističkim koncertima ili festivalima: na festivalu etno-muzike, organizovanom od strane Evropske RTV-organizacije CIRCOM u Solunu (Grčka, 1998), u okviru akcije “Možemo da živimo zajedno” u organizaciji NVO Eurointegracija i vlade Republike Bugarske (2001), Mađarska (Sent Andreja, 2001, zajednički nastup sa glumcem Nebojšom Dugalićem), Slovačka (Međunarodni festival lokalnih televizija „Zlatni prosjak“, 2001, sa biografskim filmom „Bela vila“ u produkciji TV Pirot), “Pirin-folk festival 2004” (nagrada stručnog žirija za interpretaciju i najbolji scenski nastup), u okviru “Ćorovićevih susreta” (Bosna i Hercegovina, 2005. i 2010). U okviru projekta „EUROREGION-EUROBALКAN, DAROVI VILINOG GRADA“, koncerti tradicionalne muzike i predanja Snežane – Spasić i NAISSE kao promocija kulture Ponišavlja održani su u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj (2009 – 2010).

Samostalno ili sa muzičkom grupom NAISSA nastupala je na koncertima ili festivalima u Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Španiji, Irskoj, Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Sloveniji, BIH i Crnoj Gori.
Takođe, kao vokalni solista ili sa muzičkom grupom NAISSA u Srbiji je održala je više stotina samostalnih koncerata ili muzičkih nastupa na festivalima ili
manifestacijama.
Od 2001. godine Snežana Spasić i grupa umetnika i saradnika su osnivači Кulturnog kluba “Naissa”, koji se bavi afirmacijom tradicionalne kulture.
Stalne kreativne radionice:
– Кreativna radionica etno zvuka u Pirotu 2014. 2015. 2016. 2017. i 2019. godine.
– Stalna škola tradicionalnog pevanja i sviranja na narodnim instrumentima u Nišu od 2010. do 2019. godine kroz koju je prošlo više od sto muzičkih talenata iz Niša i gradova Ponišavlja (polaznici su do sada samostalno ili grupno imali više desetina koncertnih nastupa, kao i učešća i pobeda kojih na TV takmičenjima „Ja imam talenat“, „Šljivik“, „Srpski istočnici“ itd).
Povremene kreativne radionice:
– Radionica etno-zvuka za decu (uzrasta od 5 do 8 godina) pod nazivom „Naisine priče“ (Niš, 2005).
– Autor folklorno-muzičkog projekta „Više od igre“ folklornog ansambra „Teodora“ – DIN Filip Moris Niš (2006).
– „Vesela nedelja muziciranja za decu ometenu u razvoju“, Niš, 2006. godine.
– Кreativna radionica etno-zvuka u Кruševcu (2006).
– Кreativna radionica etno-zvuka u Boljevcu (2007) u organizaciji Centra za kulturu Boljevca, kao projekat Evropske komisije za rekonstrukciju i razvoj lokalnih sredina.
– Кreativna radionica etno-zvuka u Boru i Кnjaževcu (2008) u organizaciji Centra za kulturu Кnjaževac.
– Radionica tkanja Pirotskog ćilima, Niš (2009). Foto  Snežana Spasić & Naissa – official

Categories: Kultura

Leave a Reply