Društvo

Na Batajnici promovisane bespilotne letelice: Akcioni radijus 250 km, lete na visini od 5 000 metara

Na aerodromu u Batajnici prikazani su dronovi SN-92A koje je Srbija kupila od Kine. Vojska Srbije je mnogostruko snažnija nego ranije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao prikazu bespilotnih letelica.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Aleksandru Vučiću novi sistem – šest letelica sa raketama, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.

Na beogradski vojni Aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici pre nekoliko dana sleteo je „iljušin“ sa isporukom bespilotnih letelica iz Kine.

Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije, rekao je Vučić i istakao da sada počinjemo da se merimo sa snažnijim zemaljama, čemu govore u prilog i nove bespilotne letelice.

Predsednik je ukazao da da šest novih bespilotnih letelica imaju veliki domet i mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od oko 9.000 kilometara, i da na 250 kilometara snimanju teren, položaje neprijateljskih jedinica i položaje od interesa sa Srbiju.

„To postaje savremeni način ratovanja. Mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada to počinjemo. Uvodimo tehnologije koje nismo imali“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, važno je i to što je dogovoren transfer tehnologija sa kineskim partnerima, što znači da se Pegaz uvodi u sistem Vojske Srbije.

„Vojska Srbije danas je mnogostukro snažnija nego ranije“, naveo je Vučić uz podatak da šest letelica ukupno ima 18 raketa. 

„To je za sada, a kupićemo još, jer nisu skupe. Ovo je najbolje oružje“, rekao je Vučić.

Na pitanje koliko su koštali dronovi, Vučić je novinarima rekao da ne može da da tu informaciju, ali da može da kaže da ih nismo mnogo platili.

Nabavkom bespolitnih letelica SN-92A sposobnosti izviđanja iz vazdušnog prostora Vojske Srbije podignuta je i značajno unapređena, a Vojska je postala prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu.

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Sistem naoružanih bespilotnih letelica predstavlja multifunkcionalni sistem koji se može upotrebljavati za realizaciju širokog spektra zadataka kao što su izviđanje iz vazdušnog prostora, precizno određivanje koordinata uočenih ciljeva na zemlji, automatsko praćenje pokretnih ciljeva na zemlji, obaveštajana priprema bojišta, korekcija artiljerijske vatre, procena efekata dejstva, napad laserski vođenim raketama na ciljeve na zemlji, lasersko ozračivanje cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Nabavkom ovih letelica Vojska Srbije dobiće novu klasu vazduhoplova i sasvim nove mogućnosti, a još značajnija je saradnja sa kineskim stručnjacima na zajedničkom razvoju i proizvodnji domaće bespilotne letelice srednjeg dometa – Pegaz.

Potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiće dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koja će biti dominantna u ratnim sukobima 21. veka, navedeno je u saopštenju.

Categories: Društvo

Leave a Reply