Ekonomija

Pečurke rodile za pamćenje u leskovačkom, vlasotinačkom i crnotravskom kraju

Zbog povoljnih vremenskih uslova pečurke u šumama na jugu Srbije su rodile za pamćenje. To je izmamilo mnoge porodice sa ovoih prostora da se organizuju i obezbede sebi zaradu. U berbu pečuraka idu cele porodice, a zarađeni novac uglavnom koriste za školovanje dece, godišnji odmor ili lečenje u ovdašnjim banjama.

Neke porodice iz Grdelice, Vlasotinca, Lopušnje, Jastrepca, Tulova, Kozara, Gradišta, sela Ruplje kod Predejana tokom godine od 200 do 250 dana beru pečurke u šumama na planini Čemernik i oko Vlasinskog jezera.  Pojedini domaćini nikada nisu imali stalan posao, a prodajom pečuraka uspeju da izdržavaju višečlane porodice.  Deca u planinskim selima na jugu Srbije letnji raspust koriste da pomognu roditeljima.  Kada vremenske prilike pogoduju rastu pečuraka, srećni berači mogu za jedan dan sakupe i do 20 kilograma vrganja. Deo prodaju u svežem stanju, a deo suše. 

Otkupljivači znaju skoro sve berače i dolaze im kući da preuzmu pečurke. Oni beračima za kilogram pečuraka plaćaju 1,2 do 2 evra za kilogram prvoklasnog vrganja. Isti taj vrganj se može pronaći i u supermarketima u Nemačkoj gde pakovanje od 250 grama košta 5 do 7 evra. U Srbiji se godišnje ubere oko 1.500.000 kg vrganja i lisičarke, a oko 60 odsto se proda u zemljama Evropske unije.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply