Društvo

I TO SE DOGADJA: Najezda skakavaca na indijski grad Gurugram

Pustinjski skakavci u subotu su izvršili najezdu na Gurugram, satelitski grad indijske prestonice New Delhija, prisiljavajući vlasti da zatraže od meštana da zatvore prozore svojih domova kako bi odvratili rojeve insekata koji se brzo šire.

Međunarodni aerodrom u New Delhiju, koji se graniči s Gurugramom – sedištem nekih od vodećih svetskih korporacija – zatražio je od pilota da preduzmu vanredne mere predostrožnosti tokom uzletanja i sletanja zbog skakavaca, javila je Reutersova partnerska novinska agencija ANI.

Gurugram se nikada u prošlosti nije suočavao s najezdom skakavaca. Ranija širenja bila su uglavnom ograničena na pojedina sela u zapadnoj državi Gujarat i severnoj Rajasthan, koja deli granicu s pakistanskim pustinjskim regionima.

Ljudi su postavljali fotografije skakavaca na Twitteru, dok su neki kritikovali vladu što nije suzbila najezdu.

Indija, koja se bori s najtežom najezdom pustinjskih skakavaca u više decenija, koristi specijalizovana vozila i vatrogasne cisterne kako bi zaprašivala insekticidima pogođene regione u najmanje sedam gusto naseljenih država na severu, središtu i zapadu zemlje.

Vlasti su, takođe, rasporedile sistem zaprašivanja postavljen na helikopter, kako bi kontrolisao rojeve skakavaca u nekim ključnim poljoprivrednim teritorijama, dok letnja setva dobija na zamahu dolaskom monsunskih kiša u ovom mesecu.

Lokalna najezda do sada nije izazvala značajnije štete zbog međusezone – perioda između prethodne žetve i naredne setve – ali su farmeri zabrinuti za svoje useve, prenosi Reuters.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply